Το Τζίντζερ ή πιπερόριζα έχει τα δικά του μυστικά

Tips

Η πιπερόριζα μας έρχεται από την Ασία και είναι ένα μπαχαρικό υψηλής διατροφικής αξίας, αφού πλημμυρίζει από θρεπτικά στοιχεία και βιοενεργές ουσίες.

Το ιδιαίτερο άρωμα και η πιπεράτη γεύση της οφείλονται στα έλαια που περιέχει, το κυριότερο είναι η τζιντζερόλη, που διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει καψαϊκίνη,  βήτα-καροτένια,  καφεϊκό οξύ και κουρκουμίνη.

Η ρίζα της αποτελεί βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας και χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς κυρίως για γαστρεντερικές διαταραχές και ζαλάδες.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμή, αποξηραμένη, σε σκόνη, σαν χυμός ή σαν έλαιο.

Για το κρυολόγημα φτιάξτε ζεστό ρόφημα βράζοντας λεπτές αποφλοιωμένες φέτες τζίντζερ… θα μας θυμηθείτε. Αν δεν σας αρέσει αυτούσιο μπορείτε να το βράσετε μαζί με το τσάι σας.

Αξίζει να χρησιμοποιείτε φρέσκο τζίντζερ για να αρωματίσετε τις σαλάτες, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, το χοιρινό, το κοτόπουλο, την κολοκύθα.

Στους φρέσκους χυμούς χαρίζει μια εξωτική πινελιά ειδικά με το πορτοκάλι και τον ανανά, αλλά και το χυμό καρότου ταιριάζει πολύ.

Όταν αγοράζουμε φρέσκο τζίντζερ, πρέπει να επιλέγουμε αυτά που η ρίζα δεν έχει ρυτιδώσεις. Αν έχει σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκο…

Το τζίντερ διατηρείτε φρέσκο στο ψυγείο αρκεί να είναι τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται με φειδώ. 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ αντιστοιχεί σε 1/8 από το κουταλάκι αλεσμένη ξηρή πιπερόριζα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !