Αρώματα που μας «ανεβάζουν» … και διώχνουν το stress

Tips

Οι 5 αισθήσεις είναι μηχανισμοί που εν δυνάμει υπάρχουν στον εγκέφαλό μας από τη στιγμή της γέννησης. Η όραση, η ακοή, η όσφρηση, η γεύση, η αφή είναι κατά σειρά οι αισθήσεις που μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Ο τρόπος που τις ενισχύουμε στο πέρασμα των χρόνων με την παροχή ερεθισμάτων, αποτελεί τη μαγική συνταγή για τη διατήρησή τους.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή και έχει αποδειχθεί ότι έχει τη δύναμη να ξυπνά ακόμα και αυτές τις μακρινές αναμνήσεις και να τις συνδυάζει δυνατά με όλες τις αισθήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιτυχία και η διάδοση της αρωματοθεραπείας τελευταία. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν 6 ξεχωριστά αρώματα, που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας έτσι, ώστε μας κάνουν μας χαρίζουν βελτιωμένη ψυχολογική και νοητική κατάσταση;

Mετά το reportage που κάναμε σας παρουσιάζουμε τα αρώματα φρούτων, αρωματικών φυτών και μπαχαρικών που είναι ευεργετικά για τον νου και τη διάθεσή μας και εσείς επελέγετε σε ποια μορφή θα τα χρησιμοποιήσετε σαν αιθέραια έλαια, αποξηραμένα σε φακελλάκια, σε αρωματικά χώρου φυσικά, σε κεριά;

H επιλογή δική σας…

Εσπεριδοειδή

Τα αρώματα του πορτοκαλιού και του λεμονιού ανεβάζουν την ενέργειά μας και μας κάνουν να νοιώθουμε δυνατοί και αναζωογονημένοι. Τα αρώματα του γκρέιπφρουτ και του κίτρου μειώνουν τα επίπεδα stress στον οργανισμό μας. Ειδικά το πρώτο το πρωί «ξυπνά» τον εγκέφαλο και ανεβάζει τα επίπεδα εγρήγορσης και ενέργειας.

Κανέλα

Το άρωμα της κανέλας μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, και ακόμη να ενισχύσει τη μνήμη μας. Έρευνα του 2009, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση North American Journal of Psychology έδειξε ότι η κανέλα και η μέντα έκαναν τους συμμετέχοντες, που κλήθηκαν να οδηγήσουν για πολλές ώρες σε μια απαιτητική διαδρομή, να έχουν αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο αίσθημα της απογοήτευσης ή της κούρασης. Το άρωμα της κανέλας μπορεί να βοηθήσει εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της εγρήγορσης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Μέντα

Το άρωμα της μέντας είναι γνωστό ότι βελτιώνει την γνωστική μας μνήμη. Όταν χορηγείται είτε από το στόμα (μέσω τροφής) είτε από την μύτη (όσφρηση), η μυρωδιά της μέντας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να θυμηθεί, να αναγνωρίσει πρόσωπα, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική εγρήγορση και ανταπόκρισή του σε διάφορα ερεθίσματα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013, στην επιθεώρηση Journal of International Society of Sports Nutrition έδειξε πως όταν οι συμμετέχοντες έπιναν εμποτισμένο με μέντα νερό για 10 ημέρες, βελτίωσαν τα επίπεδα μνήμης και αντοχής τους στον πόνο.

Βανίλια

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της συνόδου Χημικών Αισθήσεων (ISOT / JASTS 2004), παρατηρήθηκε ότι το άρωμα της βανίλιας αυξάνει τα συναισθήματα χαράς και ηρεμίας. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω της «χαρτογράφησης» της διάθεσης των συμμετεχόντων, διαδικασία που περιελάμβανε τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ευτυχία και την παρότρυνση μέχρι την απάθεια και τον εκνευρισμό. Έτσι λοιπόν και με τη βούλα, το άρωμα βανίλιας μας χαρίζει ευχάριστες σκέψεις και relax.

Λεβάντα

Αυτό το κατευναστικό και ηρεμιστικό άρωμα χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια, έλαια μπάνιου και απορρυπαντικά και θεωρείται ότι μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τον πόνο. Έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι το αρωματικό αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τεχνικές βελονισμού για τον πόνο στον αυχένα. Όταν το έλαιο λεβάντας συνδυαστεί με λεμονόχορτο και λευκό θυμάρι, προκαλεί ηρεμία, ανάταση και αναζωογόνηση. Στις ΗΠΑ συνηθίζεται να πωλείται ο συνδυασμός αυτός σε ειδικά υφασμάτινα σακουλάκια σαν μαξιλαράκια, που μπαίνουν κάτω από το μαξιλάρι μας και ο ύπνος είναι πιο ευχάριστος.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η χημική ουσία που απελευθερώνεται από το φρεσκοκομμένο γρασίδι, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο άρωμα είναι τόσο ισχυρό ώστε επιστήμονες νευρολογίας χρησιμοποιούν ένα άρωμα για σπρέι χώρου, που μοιάζει με το άρωμα του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Προηγούμενο άρθροTo μυστικό για όμορφα νύχια
Επόμενο άρθροVegetarian ή Vegan

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !