Μπάμιες με ντομάτα  

Tips

Καλοκαιρινό φαγάκι νόστιμο και θρεπτικό. Όταν αγοράζουμε μπάμιες φροντίζουμε το χρώμα τους να είναι καταπράσινο και η σάρκα τους να μην λυγίζει δείγμα ότι είναι πολύ φρέσκες και τρυφερές.

 

Φρέσκες μπάμιες

Η διατροφική αξία της μπάμιας είναι υψηλή αφού εκτός του ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες έχουν πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Β6, C όπως επίσης και ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.

Άρα οι μπάμιες πρέπει να έχουν το ρόλο τους στη διατροφή μας ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που είναι φρέσκες.

Χρόνος παρασκευής  1 ώρα / Χρόνος αναμονής 35 λεπτά/ Εύκολο

Μπάμιες με ντομάτα

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μπάμιες φρέσκιες καθαρισμένες ή κατεψυγμένες

1 κ.σ. αλάτι χοντρό

⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες  σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες

⅓ φλιτζάνι ξύδι από κρασί

Μισό ματσάκι  μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Με ψαλίδι κόβουμε το κοτσανάκι που προεξέχει από το κεφαλάκι της μπάμιας. Είναι βασικό να προστατέψουμε το κεφαλάκι να μην ανοίξει.

Μόλις τελειώσουμε, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.

Ένα μυστικό είναι να μαρινάρουμε τις μπάμιες ώστε  να μείνουν ολόκληρες, να μην λιώσουν, να είναι πιο γλυκές και στητές.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μπάμιες και τις περιχύνουμε με ξύδι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ανακατεύοντάς τες για να πάνε παντού.

Τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα στον δυνατό ήλιο.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4 λεπτά, ανακινώντας μόνον την κατσαρόλα. Δεν πρέπει να τις ανακατεύουμε με κουτάλα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι που σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να είναι διάφανο.

Τότε προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας  και την τριμμένη ντομάτα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες χωρίς να λιώσουν.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μελώσουν.

Mικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να συμπληρώσουμε μια κουταλίτσα ζάχαρη μετά τις ντομάτες.

Οι μπάμιες και οι φρέσκες ντομάτες έχουν αρκετή υγρασία και δεν χρειάζονται νερό.

Αν όμως χρησιμοποιήσετε ντομάτα έτοιμη τότε θα πρέπει να βάλετε νερό μέχρι να σκεπαστεί το περιεχόμενο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !