Χταπόδι στη γάστρα καλογερικό

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Γεύσεις θαλασσινής κουζίνας

Εκεί ψηλά στον Όλυμπο, το βουνό των θεών «στέκει» αιώνες τώρα η μονή του Αγ. Διονυσίου του Εν Ολύμπω.

Περνώντας την πύλη η ατμόσφαιρα κατανυκτική σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς που συγκινεί. Νερά τρεχούμενα, πανύψηλα δένδρα έλατα και μαυρόπευκα. Η παλαιά μονή καταστράφηκε από τους γερμανούς και η νέα μονή έγινε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο. Ευτυχώς και η παλαιά μονή πριν από 2 χρόνια άρχισε να ανακαινίζεται.

Ο γέροντας Μάξιμος και η αδελφότητα της μονής είναι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και πολύ αγαπητές μου. Έτσι είχα το θάρρος να ζητήσω να μου ετοιμάσουν μια γευστική δημιουργία της μοναστηριακής κουζίνας, που μελετώ χρόνια τώρα.  Ο πατέρας Πορφύριος εκτός του ιεραποστολικού του διακονήματος στη Τανζανία αγαπά να μαγειρεύει όταν βρίσκεται στον Όλυμπο.

Η φιλοσοφία της κουζίνας του είναι  «συναισθηματική και αρωματική», γιατί ανακαλεί μνήμες γευστικές του χθες.

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ για να μην χαθεί η πρωτογενής γεύση των υλικών του. Το λεμόνι, το κρασί, το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τα φρέσκα ψάρια του Πλαταμώνα, χαρίζουν άρωμα και αξιοζήλευτη γεύση στα πιάτα του.

Το κύμινο, η ρίγανη και το θαλασσινό αλάτι και κάποιες φορές το μέλι είναι τα μυστικά, της ποιητικής του μαγειρικής διακονίας.

Τα καλούδια από την πρωινή ψαριά στον Πλαταμώνα χταπόδια και μπακαλιαράκια… έτσι έχουμε την τύχη να δοκιμάσουμε ολόφρεσκο χταπόδι φουρνιστό με πατάτες.

Ρίχνοντας δίχτυα … στον Πλαταμώνα, για να εξασφαλιστεί κάποιο γιορτινό γεύμα των μοναχών …

Χταπόδι φούρνου με πατάτες

Από τον Πατέρα Πορφύριο της Ιεράς Μονής Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»

Υλικά

1 κιλό χταπόδι πλυμένο και καθαρισμένο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή τετράγωνες

5-6 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι μοναστηριακό κρασί δικό μας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

10 μπαχάρια ολόκληρα χτυπημένα σε γουδί

Χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Ρίγανη Ολύμπου

Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Ξύδι δυνατό από κρασί

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με ελάχιστο ξύδι για 1 ώρα για να μην κολλήσει προσθέτουμε και λίγο ζεστό νεράκι.

Μόλις βράσει το κόβουμε σε κομμάτια και το σοτάρουμε λίγο με κρασί σε ένα τηγανάκι.

Σε πήλινη γάστρα βάζουμε τις πατάτες, το χταπόδι με τη σάλτσα του, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε κατά σειρά με το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη ρίγανη.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για 50 λεπτά.

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε για ξεχωριστό άρωμα λίγη ρίγανη ακόμα.

Σερβίρουμε και τα αρώματα της θάλασσας μας ταξιδεύουν…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !