Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Το καλοκαίρι θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά κάποιους κανόνες ασφαλείας για να κολυμπάμε και να το απολαμβάνουμε χωρίς επιπτώσεις.
Εμείς σας γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα όταν δεν την σεβόμαστε. Βέβαια οι ίδιοι κίνδυνοι ισχύουν στις πισίνες και στις λίμνες. Τα περιστατικά πνιγμών το καλοκαίρι αυξάνονται και είναι κρίμα να χάνονται ζωές παιδιών και ενηλίκων.
Κάθε καλοκαίρι, ο κίνδυνος πνιγμού είναι υψηλός αφού μόνον στην ΕΕ για την περίοδο 1-30 Ιουνίου καταγράφηκαν 1800 πνιγμοί από τους οποίους 520 ήταν θανατηφόροι.
Ο αριθμός των πνιγμών έχει μειωθεί σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022-23 γιατί υπήρξε μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και σε κάθε παραλία ή πισίνα υπάρχουν ναυαγοσώστες, που δρουν σε κάθε περίπτωση.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά αποτελούν ποσοστιαία το 5% των θανάτων από πνιγμό.
Έτσι, για ασφαλές κολύμπι, για μικρούς και μεγάλους, ακολουθούν μερικές οδηγίες:
Τα παιδιά δεν πρέπει να ξεφεύγουν της προσοχής σας
Η κολύμβηση πρέπει να επιτηρείται ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Εάν διαθέτετε πισίνα, βεβαιωθείτε ότι είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον ένα σύστημα ασφαλείας. Προσοχή όμως, αυτός ο εξοπλισμός δεν πρέπει να σας εφησυχάσει.
Μην παίρνετε, λοιπόν, τα μάτια σας από τα παιδιά σας και μην ξεχνιέστε με το κινητό εκτός και αν βεβαιωθείτε ότι κάποιος ενήλικας αναλαμβάνει την επίβλεψή τους.
Το καλύτερο είναι να συνοδεύετε τα παιδιά σας όταν κολυμπούν στη θάλασσα ή στην πισίνα για να είστε δίπλα τους, και σε μια δυσκολία να μπορείτε να δράσετε.
Εννοείται ότι στα μικρά παιδιά θα πρέπει να βάζετε περιβραχιόνια, που είναι πιο ασφαλή από τα άλλα σωσίβια, όπως οι κουλούρες.
Είναι επίσης απαραίτητο τα παιδιά σας από την ηλικία των 4 ετών να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης.
Εσείς ίσως είναι ευκαιρία να εκπαιδευτείτε πως θα προσφέρετε πρώτες βοήθειες, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που περιτριγυρίζεται από θάλασσα και έχει τόσα νησιά.
Κολυμπάμε υπεύθυνα… αποφεύγοντας το θερμικό σοκ
Η υπερβολική ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο υδροπληξίας, που προκαλείται από μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας του νερού και του περιβάλλοντος. Όταν εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές προηγείται του πνιγμού, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Για να αποφύγετε αυτό το θερμικό σοκ, καλό είναι να μην κολυμπήσετε μετά από μακρά έκθεση στον ήλιο ή όταν έχει πολύ ζέστη.
Μην κάνετε βουτιές ή μακροβούτια στο νερό όταν έχετε κάνει πολύ ώρα ηλιοθεραπεία.
Μπαίνετε στη θάλασσα αργά, βρέχοντας πρώτα το πίσω μέρος του λαιμού σας και συνεχίζετε το κολύμπι σας.
Μην πίνετε αλκοόλ πριν κολυμπήσετε.
Koλυμπάμε μόνον όταν νιώθουμε απολύτως καλά
Για να αποφύγετε τον πνιγμό, μην κολυμπήσετε εάν αισθάνεστε ελαφρά αδύναμοι, κουρασμένοι ή άρρωστοι.
Μην μπαίνετε στη θάλασσα αν τα κύματα είναι δυνατά και γενικότερα με αέρα όπως είναι τα μελτέμια στα νησιά μας.
Πριν μπείτε στο νερό, βεβαιωθείτε για το επίπεδο κολύμβησής σας και την άριστη φυσική σας κατάσταση.
Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας.
Αποφεύγετε να κολυμπάτε εντελώς μόνοι και σε απομακρυσμένες περιοχές. Πριν πάτε για κολύμπι ενημερώστε κάποιον δικό σας προσδιορίζοντας και την ακριβή τοποθεσία κολύμβησης.
Πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες ασφαλείας
Η μη συμμόρφωση στις οδηγίες ασφαλείας, ειδοποιήσεις καιρού, χρώματα σημαιών, εντολές λιμενικού και απαγορεύσεις ευθύνεται για πολλά ατυχήματα.
Επιλέγετε παραλίες που εποπτεύονται από ναυγοσώστες. Αν αποφασίσετε να κάνετε ορισμένες θαλάσσιες δραστηριότητες επιλέγετε πιστοποιημένους επαγγελματίες οδηγούς.
Τί κάνετε σε περίπτωση κινδύνου;
Εάν αντιμετωπίζετε κίνδυνο, μην προσπαθήσετε να κολυμπήσετε αντίθετα στο ρεύμα, διαφορετικά κινδυνεύετε να εξαντλήσετε τον εαυτό σας.
Διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ζητήστε βοήθεια φωνάζοντας ή κουνώντας το χέρι σας στους διασώστες.
Τώρα ξέρετε οπότε σεβόμαστε τη θάλασσα για να είναι το κολύμπι μας απολαυστικό και ήρεμο.