Είναι εφικτή η αποταμίευση στις μέρες μας;

Tips

Αν απλά και μόνο διαβάζοντας τον τίτλο του παρόντος άρθρου ένιωσες μια μικρή ταραχή τότε είναι βέβαιο πως το περιεχόμενό του σε αφορά.
Η αποταμίευση εξ ορισμού αφορά στο περίσσευμα των χρημάτων που διαθέτει ένα νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει μελλοντικές ανάγκες ή να πραγματοποιήσει μελλοντικά σχέδια.

Πώς είναι όμως δυνατό στις μέρες μας να κάνουμε αποταμίευση όταν όλα γύρω μας ακριβαίνουν δυσανάλογα ως προς τα εισοδήματά μας;

Δεν θα πούμε ότι είναι δυνατό για όλους τους ανθρώπους, όμως ο καθένας μας έχει καλύτερες πιθανότητες να αποταμιεύσει ένα έστω και μικρό μέρος του εισοδήματός του αν υιοθετήσει ορισμένες νέες συνήθειες, διακόψει κάποιες άλλες και προσέξει σε ορισμένα σημεία.

Συνήθειες που μπορείς να διακόψεις

Το κάπνισμα. Αυτό θα το κάνεις πρωτίστως για την υγεία σου. Ωστόσο, σίγουρα  έχεις αναλογιστεί πόσο σου κοστίζει  κάθε μήνα αυτή η κακή συνήθεια. Αν αυτά τα χρήματα τα αποταμίευες θα συγκέντρωνες ένα αξιοσημείωτο ποσό.

Το γυμναστήριο και όχι τη γυμναστική. Βγες έξω, τρέξε, περπάτησε ή συντονίσου με ένα ή περισσότερα δωρεάν διαδικτυακά κανάλια ή εφαρμογές εκγύμνασης.

Το συχνό φαγητό απέξω. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις καλό στην υγεία σου καθώς γνωρίζεις ότι το σπιτικό φαγητό δεν  συγκρίνεται με κανένα, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα.

Τα υπερβολικά ψώνια. Κάθε φορά που σκέφτεσαι να αγοράσεις κάποιο είδος, που δεν είναι πρώτης ανάγκης, σκέψου αν πραγματικά το χρειάζεσαι. Σίγουρα κάπου κάπου χρειάζεται να κακομαθαίνουμε και λίγο τον εαυτό μας αλλά οι επαναλαμβανόμενες υπερβολές εκτός του ότι καταστρέφουν τον οικονομικό προϋπολογισμό, είναι εθιστικές καθώς προκαλούν μια ψευδαίσθηση ικανοποίησης, που στην πραγματικότητα διαρκεί ελάχιστα.

Την υπερκατανάλωση φαγητού. Όταν καταναλώνεις περισσότερο φαγητό από όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σου, προκαλούνται προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, κινητικά προβλήματα κ.α. Παράλληλα ξοδεύεις αρκετά χρήματα σε κάτι που τελικά δεν έχεις ανάγκη.

Τη συχνή χρήση του αυτοκινήτου. Αν οι καθημερινές σου μετακινήσεις περιορίζονται στη γειτονιά σου, μπορείς να αποφύγεις το αυτοκίνητο κάνοντας οικονομία στα καύσιμα και ενισχύοντας τη φυσική σου κατάσταση. Αν χρειάζεται να κάνεις πιο μακρινά δρομολόγια, προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς η μοιράσου ένα ταξί με την παρέα σου.

Συνήθειες που χρειάζεται να υιοθετήσεις

Αγορές με λίστα. Αν σημειώνεις σε μια λίστα μόνο όσα χρειάζεσαι και αγοράζεις μόνο ό,τι έχεις γράψει στη λίστα, θα παρατηρήσεις ότι οι λογαριασμοί στο σούπερ μάρκετ θα μειωθούν κατακόρυφα.

Οργάνωση τροφίμων. Τακτοποιώντας σωστά το ψυγείο και τα ντουλάπια σου θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τί έχεις και τί σου λείπει αποφεύγοντας έτσι τις άσκοπες αγορές και το πέταμα τροφίμων.

Αξιοποίηση περισσευμάτων φαγητού. Μην πετάς τίποτα. Τα περισσεύματα φαγητού μπορείς να τα αξιοποιήσεις με αμέτρητους τρόπους και να τα μεταμορφώσεις εύκολα σε κάτι διαφορετικό.

Παρακολούθηση εξόδων. Αν ξεκινήσεις να καταγράφεις τα έξοδά σου ενδεχομένως να εντοπίσεις τις αστοχίες σου και να μπορέσεις  να τις διορθώσεις.

Παρακολούθηση προσφορών. Σχεδόν όλα τα καταστήματα κάνουν κατά διαστήματα προσφορές στα είδη που εμπορεύονται. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία, χωρίς όμως να παρασύρεσαι σε αγορές ειδών που δεν έχεις ανάγκη μόνο και μόνο επειδή έχουν καλή τιμή.

Κουμπαράς. Ώρα να ξαναχρησιμοποιήσεις το κεραμικό γουρουνάκι των παιδικών σου χρόνων. Όρισε ένα πολύ μικρό καθημερινό ποσό ή αποταμίευε στον κουμπαρά σου τα πιο μικρά κέρματα από τα ρέστα. Θα δεις που σε λίγο καιρό θα έχεις μαζέψει αρκετά για να καλύψεις κάποια υποχρέωση ή να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου.

Τί πρέπει να προσέξεις

Υπερκατανάλωση ενέργειας. Με το ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα να έχουν ακριβύνει απότομα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση.

Συσσώρευση υποχρεώσεων. Το να καθυστερήσεις λίγο μια δόση του δανείου σου ή την πληρωμή κάποιου λογαριασμού είναι συνηθισμένο και κατανοητό. Προσπάθησε όμως να μην αφήνεις τις υποχρεώσεις σου να συσσωρεύονται γιατί αυτή η κατάσταση μόνο άγχος μπορεί να σε γεμίσει.

Ακολούθησε έστω και κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές και είναι βέβαιο πως θα δεις διαφορά. Ακόμα και αν δεν καταφέρεις να αποταμιεύσεις, θα μπορείς με μεγαλύτερη ευχέρεια να ανταπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου και να καλύπτεις τις ανάγκες σου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !