Εναλλαγές θερμοκρασίας … πώς θα προστατευτούμε;

Tips

O χειμώνας παρουσιάζει διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Είμαστε στα ζεστά, βγαίνουμε στο κρύο ή ξεκινάμε με ηλιοφάνεια και θεωρούμε ότι ζεσταινόμαστε και μόλις πέσει ο ήλιος το κρύο είναι τσουχτερό, όπως και η υγρασία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το σώμα μας υποβάλλεται σε μια δοκιμασία και ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος στα κρυολογήματα του χειμώνα.

Υιοθετούμε λοιπόν κάποιες συνήθειες προκειμένου να προστατευτούμε από αυτές στις εναλλαγές θερμοκρασίας.

Κατάλληλο ντύσιμο

Κάθε ημέρα του χειμώνα ζητά και το κατάλληλο ντύσιμο. Τελευταία οι ημέρες έχουν ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα η υγρασία χτυπά κόκκινο. Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε το ντύσιμό μας, έχοντας μαζί μας πάντα κάτι πιο ζεστό.

Παρακολουθούμε τα δελτία καιρού και πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι ανοίγουμε το παράθυρο για να βεβαιωθούμε για τη θερμοκρασία, προκειμένου να προσαρμόσουμε ανάλογα το ντύσιμό μας. Υπολογίζουμε ότι νωρίς το πρωί η θερμοκρασία μπορεί να έχει διαφορά μέχρι 3-4 βαθμούς από το μεσημέρι και να είναι ίδια με αυτή του απογεύματος.

Προσαρμογή του οργανισμού

Οι βόρειοι λαοί που βιώνουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν το εξής κόλπο για να προσαρμοστεί ο οργανισμός τους στο κρύο και να αποφύγουν ένα θερμικό σοκ.

Μόλις ετοιμαστούν, πριν φύγουν από το σπίτι ανοίγουν τα παράθυρα για 10 λεπτά. Έτσι προσαρμόζουν τον οργανισμό τους στο κρύο και ταυτόχρονα ανανεώνεται με καθαρό αέρα η ατμόσφαιρα του σπιτιού τους.

Υπερθέρμανση στο σπίτι ή το αντίθετο

Αν το σπίτι είναι κρύο και η θέρμανση της πολυκατοικίας ανεπαρκής, τότε έχουμε ανάγκη να βρούμε τρόπους να ζεστάνουμε το σπίτι ικανοποιητικά. Κάποιες φορές το υπερθερμαίνουμε κιόλας για να αισθανόμαστε όμορφα και είμαστε ντυμένοι πιο ελαφρά. Όταν βγούμε έξω και η θερμοκρασία είναι χαμηλή και τα ρούχα μας δεν είναι ζεστά το πιθανότερο είναι να κρυολογήσουμε. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι γιατροί συνιστούν μια σταθερή θερμοκρασία 19ο C για το εσωτερικό του σπιτιού μας. Eίναι προτιμότερο να φορέσετε κάτι πιο ζεστό μέσα στο σπίτι, παρά να αυξήσετε τη μέση θερμοκρασία του σπιτιού με οποιονδήποτε τρόπο.

Η θερμοκρασία αυτοκινήτου

Μόλις μπαίνουμε στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία είναι χαμηλή και συνήθως κρυώνουμε. Αμέσως ανάβουμε τη θέρμανση και τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο υπερθερμαίνεται. Αν συνεχίσουμε να φοράμε το παλτό μας και όπως είμαστε βγούμε στο κρύο, το σίγουρο είναι ότι θα κρυώνουμε.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο βγάζουμε το παλτό μας καθώς και των παιδιών μας και δεν χρειάζεται να μετατρέψουμε το αυτοκίνητό μας σε φούρνο… ανεβάζουμε τη θέρμανση με σύνεση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !