Γεμιστό κοτόπουλο γιορτινό

Τα μυστικά των Chef

Μια εναλλακτική γιορτινή πρόταση …

Η αλήθεια είναι ότι εθιμική Χριστουγεννιάτικη γεύση είναι η γαλοπούλα, που σε κάποιους δεν αρέσει πολύ.

Έτσι εμείς δίνουμε μια απίθανη συνταγή με γεμιστό κοτόπουλο, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια συνταγή με στήθος γαλοπούλας.

gemisto kotopoulo
Η είσοδος του εμβληματικού εστιατορίου εορταστική

Στο βραβευμένο εστιατόριο Αγιολί της Θεσσαλονίκης είχαμε απολαύσει το γιορτινό γεμιστό κοτόπουλο και η θέα από το μπαλκόνι του Αγιολί ήταν συναρπαστική και τα ηλιοβασιλέματα μοναδικά. Τα καραβάκια περνούσαν και δημιουργούσαν ένα σκηνικό παραμυθένιο … με τον χιονισμένο Όλυμπος να δίνει πινελιά ξεχωριστή. Κάθε μου επίσκεψη στο Αγιολί εμπειρία γαστρονομική… περιμένουμε πάλι να ταξιδεύουμε για να απολαμβάνουμε τις μικροχαρές της ζωής.

kotopoulo gemisto
Καλλιτέχνης ζωγραφίζει Χριστουγεννιάτικα θέματα στην είσοδο του Αγιολί

Μέχρι τότε μένουμε και απολαμβάνουμε τη σπιτική μαγειρική με συνταγή που μας έδωσαν από το εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.

Γεμιστό κοτόπουλο με λαχανικά και αρωματικά της ελληνικής γης, πουρέ κολοκύθι και τραγανή πέτσα με ψητά ντοματίνια

Από το βραβευμένο εστιατόριο Αγιολί, Θεσσαλονίκη

Υλικά

1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο στήθος

1 καρότο, κομμένο σε λωρίδες

1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε καρέ

150 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε καρέ

2 κ.σ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

100 γρ. τυρί γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, σε καρέ

1 κ.γ  φρέσκο βασιλικό

1 κ.γ φρέσκο δυόσμο

1 κ.γ φρέσκο λεμονοθύμαρο

αλάτι

Φρεσκοτριμμένα  πιπέρια

2 πρέζες ζάχαρη

Για το πουρέ κολοκυθιού 

1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες

2 κ.σ ελαιόλαδο

60 ml  Gin

50 γρ φρέσκο βούτυρο

150 γρ κρέμα γάλακτος

100 γρ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Για την τραγανή πέτσα από το κοτόπουλο 

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας, βάζουμε την πέτσα,  τη λαδώνουμε και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και βάζουμε ακόμα μια λαδόκολα από πάνω και ένα μικρό ταψάκι για βάρος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 10 λεπτά.

Αμέσως μετά βγάζουμε το ταψάκι από πάνω και τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ροδίσει ελαφρά.

Την αφήνουμε κάπου όρθια χωρίς να τη σκεπάσουμε για να μείνει τραγανή.

Για τα ψητά ντοματίνια 

Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λεμονοθυμάρο και ψήνουμε  για 7 λεπτά στους 170°C.

Για το πουρέ κολοκυθιού

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια για να μαραθούν ελαφρά.

«Σβήνουμε» με το Gin και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος  και λίγο νεράκι μέχρι να καλυφθούν ελαφρά τα κολοκυθάκια, όχι παραπάνω όμως. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αμέσως μετά χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ

Για το ρολό κοτόπουλου

Σε τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά ( κρεμμύδι,  σκόρδο,  καρότο,  πιπεριά Φλωρίνης και τη  μελιτζάνα) μέχρι να μαραθούν.

«Σβήνουμε»  με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό, το δυόσμο, το λεμονοθυμάρο και ελέγχουμε τα καρυκεύματα αλάτι, πιπέρι και  ζάχαρη.

Παίρνουμε το στήθος από το κοτόπουλο και το ανοίγουμε κατά μήκος.

Προσθέτουμε στο κέντρο του τη γέμιση και τη γραβιέρα Νάξου.  Κλείνουμε σε ρόλο το στήθος, δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ή το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

Το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι για 2-3 λεπτά για να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντας με λαβίδα από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα στους 170°C για 30 λεπτά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με τον πουρέ που στηρίζουμε το τσιπς της πέτσας κοτόπουλου και δίπλα βάζουμε τα ντοματάκια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !