Μια γευστική δημιουργία σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομικής μας ταυτότητας. Οι γίγαντες και τα φασόλια γενικότερα είναι διατροφικοί θησαυροί για τα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία μας. Είναι τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, αφού αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών C καθώς και του συμπλέγματος Β. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο. Έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και καθόλου χοληστερίνη. Είναι εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους και vegan.
Να θυμάστε πάντα ότι δεν πρέπει να συνοδεύουμε τους γίγαντες με γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί χάνουν πολλά από το θρεπτικά τους στοιχεία. Ιδεατός συνδυασμός είναι τα καπνιστά ή αλίπαστα ψάρια.
Χρόνος Παρασκευής 1 ώρα και 4 λεπτά / 8 ώρες για να φουσκώσουν / Εύκολο
Γίγαντες φουρνιστοί βουνίσιοι
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φασόλια γίγαντες
1 κ.γ. σόδα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Για τη σάλτσα
250 ml. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη χωρίς σπόρους
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε φέτες χωρίς σπόρους
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα
5 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
2 πρέζες μπούκοβο
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζουμε το γίγαντες με νερό και τη μαγειρική σόδα και τους αφήνουμε όλο το βράδυ ανακατεύοντας 1-2 φορές.
Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τους γίγαντες σε κατσαρόλα με τον μισό χλιαρό ζωμό λαχανικών.
Τους αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζοντας για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τους στραγγίζουμε στο σουρωτό.
Σε τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα.
Βάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ ή πήλινο, τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τον μισό ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, την ντομάτα, την κόκκινη πιπεριά, το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί ψήνουμε λίγο περισσότερο.
Αν χρειαστεί προθέτουμε και λίγο καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά το φαγητό και σερβίρουμε.