H συγκομιδή πατάτας και τα μυστικά της

Τα μυστικά των Chef

Στην Ελλάδα  από την εποχή του Καποδίστρια, η πατατοκαλλιέργεια διαγράφει την δική της επιτυχημένη πορεία. Οι μεγαλύτεροι chef του πλανήτη δημιουργούν ευρηματικές και ευφάνταστες συνταγές με πατάτες, γιατί είναι ίσως το πιο αγαπημένο υπόγειο «γέννημα» της γης, προσιτό σε όλους.

Οι πατάτες αποτελούσαν διαχρονικά βασική συστατικό της διατροφής μας. Αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους.

Μόλις έχει αρχίσει η συγκομιδή της καλοκαιρινής πατάτας της ποικιλίας Spunta, που είναι νόστιμη και ιδανική για το τηγάνι αλλά και τον φούρνο και εμείς παρακολουθούμε την όλη διαδικασία της παραγωγής.

Ο καλλιεργητής κρατώντας το φυτό της πατάτας που φαίνονται οι ρίζες με τους κονδύλους, δηλαδή τις πατάτες

Συναντήσαμε τον γνωστό καλλιεργητή Γιάννη Σαρόγλου, στο πατατοχώραφο της Μελίκης, για τη συγκομιδή.

 Η διαδικασία εκρίζωσης

Με το τρακτέρ του μηχανικά βγάζει τις πατάτες, κονδύλους επιστημονικά, στην επιφάνεια του εδάφους, το συνεργείο καθαρίζει το αυλάκι από το πράσινο μέρος του φυτού και συγκεντρώνονται οι πατάτες προκειμένου να αρχίζει η πρώτη διαλογή τους στο χωράφι.

Οι αγρότες αφαιρούν από τα αυλάκια το πράσινο φυτό για να διακρίνονται καλύτερα

Η δεύτερη γίνεται στην αυλή του σπιτιού από όλη την οικογένεια και αργότερα για καλύτερη διατήρηση οι πατάτες μπαίνουν στους ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασία 12 βαθμών.

Η πατάτα για την καλύτερη συντήρησή της θέλει σκιερό και δροσερό μέρος, καλά αεριζόμενο.

Αν και υπάρχει εμπειρία, η καλλιέργεια έχει πολλά μυστικά για την παραγωγή ποιοτικής πατάτας, αλλά και το ύψος της παραγωγής. Πρόκειται για μια απαιτητική και δύσκολη καλλιέργεια.

Η επιλογή της ποικιλίας που θα καλλιεργηθεί είναι καθοριστική και η Spunta είναι ανθεκτική, με υψηλές αποδόσεις και προσαρμόζεται εύκολα στο μικροκλίμα της περιοχής.

Ο χρόνος που απαιτείται από την ώρα της φύτευσης μέχρι τη συγκομιδή κυμαίνεται από 3 – 4 μήνες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το χωράφι που θα καλλιεργηθούν μετά την πρώτη συγκομιδή πατάτας έχει ανάγκη μακράς αγρανάπαυσης.

Η δημοσιογράφος μας «μυείται» στα μυστικά της συγκομιδής, άλλωστε η γνώση του πρωτογενή τομέα αποκτάται βιωματικά

Σήμερα, αν και στη χώρα μας εισάγονται πατάτες από το εξωτερικό, οι προοπτικές της καλλιέργειας και παραγωγής ποιοτικής πατάτας είναι εξαιρετικές.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !