Μια καλοκαιρινή λιχουδιά που αρέσει τρελά σε όλους. Εμείς προσθέσαμε και χυμό εσπεριδοειδών και ξύσμα και ανεβάσαμε ακόμα περισσότερο τη γεύση.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο και μια ελαφριά μαγιονέζα λεμονιού.
Πραγματικά τα απολαύσαμε δίπλα στο κύμα στον Πλατανιά Χανίων και ζητήσαμε τη συνταγή.
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Πολύ εύκολο
Καλαμαράκια ψητά μούρλια
Από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, της ξακουστής ταβέρνας Nisos, Πλατανιάς Χανίων
Υλικά για 4 άτομα
800 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και πλυμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Μαγιονέζα με χυμό λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Περνάμε τη σχάρα με μια κούπα λεμονιού ή μισή πατάτα για να καθαρίσει καλά.
Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά για 12 λεπτά.
Λαδώνουμε τα καλαμάρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό εσπεριδοειδών και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά.
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν.
Βάζουμε τα καλαμάρια πάνω στην σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί με νερό και φλούδες πορτοκαλιού για ακόμα περισσότερο άρωμα.
Ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα με λαβίδα.
Βάζουμε τα καλαμάρια σε πιατέλα και ρίχνουμε όσο ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι θέλουμε.
Ραντίζουμε και με ελαιόλαδο και αν θέλουμε βάζουμε και λίγο λεμόνι και σερβίρουμε.
Η απαλή μαγιονέζα λεμονιού δένει αρμονικά.
Μικρά μυστικά
Όταν ψήνουμε ψαρικά στο γκριλ στο ταψί με το νερό που βάζουμε από κάτω από το γκριλ βάζουμε φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού.