Mανιτάρια με πατάτες φουρνιστά

Τα μυστικά των Chef

Γεύση από το νησί της Παναγίας

Στην Τήνο, στο νησί του Ευαγγελισμού, της Χάρητος και των θαυμάτων, ανεβήκαμε ψηλά, στο Κεχροβούνι, εκεί που το γαλάζιο με το λευκό ενώνονται και το Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων», γίνεται κομμάτι του ουρανού. Η παρουσία του, χίλια χρόνια τώρα, ταπεινή, σιωπηλή, αγιοπνευματική. Η Γερόντισσα Ιουλιανή χαρισματική, δυναμική, μια ζωή θυσία στο βωμό της λατρείας του Θεού και προσφορά  στους πιστούς.

Η Τήνος ζει, ίσως εντονότερα, από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, την λατρεία των ανθρώπων στην Παναγιά. Στο ιερό νησί της Μεγαλόχαρης, κάθε επίσκεψη είναι προσκύνημα και ευλογία, για τους ανθρώπους, που έζησαν κάποιο θαύμα ή καρτερικά, περιμένουν, να το ζήσουν. Άρρηκτα δεμένη η σχέση, του Ιερού Ναού της Μεγαλόχαρης, με το μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων». Εδώ άλλωστε είναι ο τόπος του Θείου Οράματος… εδώ βρίσκεται το ταπεινό κελί, της Οσίας Πελαγίας, που φιλοξένησε, τη Χαρά των Αγγέλων. Η μοναχή Πελαγία, από μικρό παιδί έζησε στο μοναστήρι.

Περνώντας την πύλη του μοναστηριού η ατμόσφαιρα κατανυκτική. Το πανέμορφο χιλιόχρονο μοναστήρι με τα ολόλευκα κελιά, τα λιτά υπέρθυρα, τους φούρνους, τα στενά δρομάκια, τα πέτρινα σκαλοπάτια, τα καμπαναριά, τις διάσπαρτες εκκλησούλες μοιάζει, παραμυθένιο κυκλαδίτικο χωριό. Μοναδική η πληρότητα του φωτός και η αρχιτεκτονική του υπέροχη.

Η Γερόντισσα Ιουλιανή, ετοίμασε νηστίσιμα πιάτα, με «φτωχά» της φύσης υλικά. Η πρώτη της αντίδραση  «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»,κάμφθηκε μάλλον, από την απάντησή μου «σίγουρα, ο άρτος μόνος δεν αρκεί, αλλά στηρίζει την καρδιά μας, συντηρεί το σώμα μας, τον ναό της ψυχής μας, μέσα από τον οποίο ακτινοβολεί ο ΄Ηλιος της Δικαιοσύνης». Έτσι μας επέτρεψε να είμαστε παρόντες σε όλη την διαδικασία παρασκευής του φαγητού και να το γευτούμε μαζί της. Την ευχαριστώ από καρδιάς….

Η γερόντισσα Ιουλιανή μας γνωρίζει την περίφημη μοναστηριακή κουζίνα στο νησί της Παναγιάς
Η γερόντισσα Ιουλιανή μας γνωρίζει την περίφημη μοναστηριακή κουζίνα στο νησί της Παναγιάς

Μανιτάρια με πατάτες φουρνιστά

Από την Γερόντισσα Ιουλιανή, Μονή Κεχροβουνίου Τήνος

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια φρέσκα επιλογής μας πορτομπέλο ή άλλης ποικιλίας

Στο μοναστήρι χρησιμοποιήσαμε άγρια αρναδικά της Τήνου

2 κιλά πατάτες κίτρινες, κομμένες σε ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

ρίγανη

ανθό αλατιού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Με ένα βουρτσάκι καθαρίζουμε τα μανιτάρια από το χώμα και με ένα πανάκι βρεγμένο τα καθαρίζουμε επιμελώς. Σημείωση: Τα μανιτάρια δεν πρέπει να τα πλένουμε με νερό.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τα μανιτάρια με τις πτυχές τους προς τα πάνω. Ανάμεσά τους χώνουμε τις πατατούλες.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες μας. Ανάμεσα στα μανιτάρια βάζουμε το σκόρδο μας.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στο τέλος ρίχνουμε το λαδάκι μας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου1 ώρα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Το περίφημο μοναστήρι στο Κεχροβούνι Παναγιάς, της «Κυρίας των Αγγέλων»
Το περίφημο μοναστήρι στο Κεχροβούνι Παναγιάς, της «Κυρίας των Αγγέλων»

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !