Mανιτάρια με πατάτες φουρνιστά

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Γεύση από το νησί της Παναγίας

Στην Τήνο, στο νησί του Ευαγγελισμού, της Χάρητος και των θαυμάτων, ανεβήκαμε ψηλά, στο Κεχροβούνι, εκεί που το γαλάζιο με το λευκό ενώνονται και το Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων», γίνεται κομμάτι του ουρανού. Η παρουσία του, χίλια χρόνια τώρα, ταπεινή, σιωπηλή, αγιοπνευματική. Η Γερόντισσα Ιουλιανή χαρισματική, δυναμική, μια ζωή θυσία στο βωμό της λατρείας του Θεού και προσφορά  στους πιστούς.

Η Τήνος ζει, ίσως εντονότερα, από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, την λατρεία των ανθρώπων στην Παναγιά. Στο ιερό νησί της Μεγαλόχαρης, κάθε επίσκεψη είναι προσκύνημα και ευλογία, για τους ανθρώπους, που έζησαν κάποιο θαύμα ή καρτερικά, περιμένουν, να το ζήσουν. Άρρηκτα δεμένη η σχέση, του Ιερού Ναού της Μεγαλόχαρης, με το μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων». Εδώ άλλωστε είναι ο τόπος του Θείου Οράματος… εδώ βρίσκεται το ταπεινό κελί, της Οσίας Πελαγίας, που φιλοξένησε, τη Χαρά των Αγγέλων. Η μοναχή Πελαγία, από μικρό παιδί έζησε στο μοναστήρι.

Περνώντας την πύλη του μοναστηριού η ατμόσφαιρα κατανυκτική. Το πανέμορφο χιλιόχρονο μοναστήρι με τα ολόλευκα κελιά, τα λιτά υπέρθυρα, τους φούρνους, τα στενά δρομάκια, τα πέτρινα σκαλοπάτια, τα καμπαναριά, τις διάσπαρτες εκκλησούλες μοιάζει, παραμυθένιο κυκλαδίτικο χωριό. Μοναδική η πληρότητα του φωτός και η αρχιτεκτονική του υπέροχη.

Η Γερόντισσα Ιουλιανή, ετοίμασε νηστίσιμα πιάτα, με «φτωχά» της φύσης υλικά. Η πρώτη της αντίδραση  «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»,κάμφθηκε μάλλον, από την απάντησή μου «σίγουρα, ο άρτος μόνος δεν αρκεί, αλλά στηρίζει την καρδιά μας, συντηρεί το σώμα μας, τον ναό της ψυχής μας, μέσα από τον οποίο ακτινοβολεί ο ΄Ηλιος της Δικαιοσύνης». Έτσι μας επέτρεψε να είμαστε παρόντες σε όλη την διαδικασία παρασκευής του φαγητού και να το γευτούμε μαζί της. Την ευχαριστώ από καρδιάς….

Η γερόντισσα Ιουλιανή μας γνωρίζει την περίφημη μοναστηριακή κουζίνα στο νησί της Παναγιάς
Η γερόντισσα Ιουλιανή μας γνωρίζει την περίφημη μοναστηριακή κουζίνα στο νησί της Παναγιάς

Μανιτάρια με πατάτες φουρνιστά

Από την Γερόντισσα Ιουλιανή, Μονή Κεχροβουνίου Τήνος

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια φρέσκα επιλογής μας πορτομπέλο ή άλλης ποικιλίας

Στο μοναστήρι χρησιμοποιήσαμε άγρια αρναδικά της Τήνου

2 κιλά πατάτες κίτρινες, κομμένες σε ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

ρίγανη

ανθό αλατιού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Με ένα βουρτσάκι καθαρίζουμε τα μανιτάρια από το χώμα και με ένα πανάκι βρεγμένο τα καθαρίζουμε επιμελώς. Σημείωση: Τα μανιτάρια δεν πρέπει να τα πλένουμε με νερό.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τα μανιτάρια με τις πτυχές τους προς τα πάνω. Ανάμεσά τους χώνουμε τις πατατούλες.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες μας. Ανάμεσα στα μανιτάρια βάζουμε το σκόρδο μας.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στο τέλος ρίχνουμε το λαδάκι μας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου1 ώρα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Το περίφημο μοναστήρι στο Κεχροβούνι Παναγιάς, της «Κυρίας των Αγγέλων»
Το περίφημο μοναστήρι στο Κεχροβούνι Παναγιάς, της «Κυρίας των Αγγέλων»

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !