Μελοκάρυδο Superfood

Τα μυστικά των Chef

Mια γεύση τόσο ανεβαστική …

Το αρχέγονο snack αγαπημένο των αρχαίων Ελλήνων, το μυστικό δυναμωτικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου νομίζουμε ήρθε η στιγμή να σας το αποκαλύψουμε…

Ότι καλύτερο για τα παιδιά που μόλις άρχισαν την μαθητική τους «περιπέτεια» αλλά και τους μεγάλους που χρειάζονται ενδυνάμωση σώματος και νου.

100% φυσικό και πολύ νόστιμο καμωμένο από τον φίλο αρχιζαχαροπλάστη, τον γνωστό Λεωνίδα Χάλαρη του ομώνυμου ζαχαροπλαστείου στη Χώρα της Τήνου.

Το μέλι θυμαρίσιο του νησιού αρωματικό και τα καρύδια ελληνικά και φρέσκα, μια που είναι της εποχής, κίτρινα και τραγανά.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ότι καλύτερο δοκίμασα … το γευστικό διαμαντάκι της εβδομάδας, που πέρασε. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι ο Λεωνίδας Χάλαρης, σε καθηλώνει με τις γνώσεις τους «περί γαστρονομίας» και δηλώνει αιώνιος μαθητής, περιπλανώμενος ανά τον κόσμο για ένα σαφάρι γεύσεων.

Ενθουσιάστηκα με τη γεύση και έτσι αφού κατέγραψα τη συνταγή που κάναμε μαζί με τον αγαπημένο μου Λεωνίδα και θεώρησα ότι πρέπει να το φωτογραφίσω πάνω σε ένα μαρμάρινο γλυπτό, έργο τέχνης, μια που η Τήνος φημίζεται και για την μαρμαρογλυπτική.

Ο αρχιζαχαροπλάστης Λεωνίδας Χάλαρης

Μελοκάρυδο Superfood

Από τον Λεωνίδα Χάλαρη, αρχιζαχαροπλάστη του ομώνυμου ζαχαροπλαστείο Χώρα της Τήνου

Υλικό

1 κιλό καρύδια, καθαρά φρέσκα

1 κιλό μέλι θυμαρίσιο Τήνου

150  γρ. τριμμένη φρυγανιά

Για το πασπάλισμα 

250 γρ. φρέσκα καρύδια ψιλοκομμένα ή καστανή ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Το μυστικό για να φτιάξουμε το μελοκάρυδο είναι η ποιότητα υλικών.

Τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα γιατί αλλιώς η γεύση μειονεκτεί.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι  για λίγο.

Σπάμε την καρυδόψυχα στην μέση και λίγο παραπάνω, γιατί όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι καρύδι τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση.

Ρίχνουμε τα χονδροκομμένα καρύδια στο μέλι και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.

Αμέσως μετά ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Πλάθουμε το μελοκάρυδο δίνοντας το σχήμα που θέλουμε.

Εμείς το κάναμε ρολό.

Το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ίσως και περισσότερο.

Στον πάγκο ρίχνουμε ψιλοτριμμένο καρύδι και το ρολάρουμε πάνω στον πάγκο για να κολλήσει επάνω του, ώστε να τρώγεται ευκολότερα.

Το τυλίγουμε και σε ζελατίνη για να προστατεύεται και να διατηρείται φρέσκο.

Αν θέλουμε αντί για το ψιλοκομμένο καρύδι εξωτερικά το πασπαλίζουμε και με ζάχαρη καστανή ή χρωματιστή ή ακόμα και άχνη.

Περιστερώνας Τήνου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !