Ένα νόστιμο φαγητό μαμαδίστικο που σίγουρα θα ενθουσιάσει την οικογένειά σας. Ο αρακάς και τα καροτάκια μας χαρίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και συμπληρώνουν το κρέας. Η Βασούλα ξέρει…
Το σερβίρουμε με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά διάφορα.
Η επιλογή δική σας.
Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολο
Μοσχαράκι λεμονάτο με αρακά και καροτάκια
Από τη Βασούλα Κατσαρού-Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μοσχαράκι
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα καρέ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 καρότα, κομμένα στρογγυλά
2 κούπες αρακά
Μια μικρή τούφα άνηθο
Μια κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
1 ½ ποτήρι νερού ρύζι μακρόσπερμο, για σπυρωτό πιλάφι
3 ποτήρια νερό
1 κ.σ. μαργαρίνη light
1 σφηνάκι κρασί
Χυμό από 1 λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφού αλατοπιπερώσουμε το κρέας κάνοντας του μασαζάκι, το σοτάρουμε μέχρι να το ροδίσουμε, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε με ξύλινη κουτάλα να ανακατεύουμε μέχρι να χρυσίσει το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Όταν το κρέας τσιμπιέται με το πιρούνι προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα και τον άνηθο.
Προς το τέλος προσθέτουμε το μισό χυμό λεμονιού.
Ετοιμάζουμε το ρύζι.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό και αφού βράσει προσθέτουμε αλάτι και το πλυμένο ρύζι, 1 κ.σ. μαργαρίνη και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι ενώ χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό.
Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
Θα απορροφήσει το νερό του και δεν χρειάζεται να το σουρώσουμε.
Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού που έχουμε κρατήσει και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Για μια ιδιαίτερη παρουσίαση της γευστικής μας δημιουργίας χρησιμοποιούμε δύο μπολ. Ένα μεγάλο και ένα μικρό αναποδογυρισμένο μέσα στο μεγάλο. Γύρω γύρω από το μικρό τοποθετούμε το ρύζι και το πατάμε με το κουτάλι.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα μεγαλύτερη από την διάμετρο του μεγάλου μπολ. Αφαιρούμε σιγά σιγά το μεγάλο μπολ και με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε και το μικρό. Στο βαθούλωμα που μένει από το μικρό γεμίζουμε με το κρέας τον αρακά και τα καρότα.