Μυστικά ευεξίας για την άνοιξη …

Tips

H άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης και της αναζωογόνησης για το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Τα πάντα λουλουδιασμένα, τα ζωάκια ψάχνουν το ταίρι τους και οι άνθρωποι παρά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της καθημερινότητας βρίσκουμε τον τρόπο να περνάμε καλύτερα.

Εμείς σας αποκαλύπτουμε κάποια από τα μυστικά για να ζήσουμε καλύτερα την άνοιξη ξεπερνώντας έξυπνα μια μικρή κούραση που όλοι νιώθουμε γιατί προκαλείται από την αλλαγή της εποχής.

Βέβαια η άνοιξη ξυπνά και τις αλλεργίες μας ειδικά αν ζούμε σε περιοχή με πεύκα, με ελιές, λεύκες ή πολλά λουλούδια και χόρτα.

Όλα όμως με καλή διάθεση αντιμετωπίζονται.

Πώς θα ξεπεράσουμε την κούραση που νιώθουμε την άνοιξη και γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουμε μια πτώση της ενεργητικότητάς μας κάπου στο μέσο της άνοιξης, που συμπίπτει συνήθως μετά το Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμό μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα παλεύει ενάντια σε μικρόβια και ιούς, που εξαντλούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η διατροφή μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι λιγότερο ισορροπημένη αφού τα λαχανικά και τα φρούτα δεν ήταν στο φόρτε τους. Τρώγαμε περισσότερα λιπαρά, κρέας, τυροκομικά, τυριά. Συνήθως αυτό συμβαίνει από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Η άνοιξη φέρνει περισσότερο φως, οι ημέρες αρχίζουν και γίνονται μεγαλύτερες οπότε ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί και οι εκκρίσεις μελατονίνης και σεροτονίνης πρέπει να εξισορροπηθούν, όπως και άλλες λειτουργίες συναφείς στον οργανισμό μας.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Υπάρχουν τρόποι για να καταπολεμήσουμε την ανοιξιάτικη κόπωση;

Tρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Στην καθημερινή μας διατροφή εντάσσουμε τροφές που περιέχουν μαγνήσιο ή λαμβάνουμε τα ανάλογα συμπληρώματα μετά από συμβουλή του γιατρού μας

Κάνουμε μια θεραπεία detox με χυμούς, αφεψήματα και ανάλογες τροφές.

Μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι ανοίγουμε τα παράθυρα και αναπνέουμε καθαρό αέρα και περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο εξωτερικό περιβάλλον.

Στην κρεβατοκάμαρα μας αφήνουμε αν είναι δυνατόν ανοικτό το παράθυρο.

Εκτεθείτε στον ήλιο, με μέτρο βέβαια και δεν ξεχνάμε την αντηλιακή κρέμα μας.

Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σίγουρα θα σας βοηθήσουν συμπληρώματα διατροφής όπως:

  • Tο τζίνσενγκ, που τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μετριάζει την κόπωση.
  • Η λιγότερο γνωστή ροντιόλα, που έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορα είδη στρες.
  • Η μάκα χαρίζει ενέργεια, ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία και μειώνει το άγχος και το στρες.

Η άσκηση βοηθά πολύ όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η γυμναστική στο νερό.

Η άνοιξη φέρνει αλλεργίες διαφόρων ειδών πως θα τις αντιμετωπίσουμε;    

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για εποχιακές αλλεργίες. Υπολογίζεται ότι σήμερα ένας στους πέντε ανθρώπους επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο με αλλεργίες διαφόρων ειδών, που μεταλλάσσονται πολλές φορές.

Το σημαντικότερο είναι να εντοπίσουμε τον παράγοντα που προξενεί την αλλεργία που δυσκολεύει την αναπνοή μας κάποιες φορές, δημιουργεί αλλεργική ρινίτιδα και τα φταρνίσματα δεν έχουν τέλος ή επηρεάζει τα μάτια μας αφού κοκκινίζουν ή δακρύζουν.

Γενικά οι αλλεργίες προκαλούν κοκκινίλες, φαγούρα και γενικότερη ενόχληση καθημερινά.

Είναι καλό μόλις εκδηλωθεί η αλλεργία να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο ώστε να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις και να προσδιοριστεί η γενεσιουργός αιτία της αλλεργίας.

Προσωπικά όπως και πολλοί άνθρωποι που ζουν κοντά στη φύση και κυρίως κοντά σε πεύκα υποφέρουν από την κίτρινη γύρη τους ή γενικά τη γύρη ελιάς, χόρτων, λουλουδιών.

Τί κάνουμε;

Κάνoυμε ντους, πλύνουμε τα μαλλιά, τα χέρια μας και αλλάζουμε πιο συχνά ρούχα.

Δεν στεγνώνουμε τα ρούχα έξω στο μπαλκόνι αλλά μέσα στο δωμάτιο ή στο στεγνωτήριο

Αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα παράθυρα στη διάρκεια της ημέρας.

Ξεπλένουμε τη μύτη μας με αλατόνερο

Τρώμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και αποφεύγουμε αυγά και ψαρικά.

Είναι στη κρίση του γιατρού μας αν θα μας χορηγήσει αντιισταμινικά, τα οποία κάποιοι προμηθεύονται χωρίς ιατρική συμβουλή και αυτό είναι επικίνδυνο.

Πώς μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις δυσκολίες από την αλλαγή της ώρας;

Η αλλαγή της ώρας σημαίνει ότι χάνουμε μια ώρα ύπνο.

Σίγουρα διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι.

Οι ειδικοί συνιστούν να ασκούμαστε το απόγευμα σε εξωτερικούς χώρους και να εκτιθέμεθα στο φως της ημέρας και έτσι θα μπορέσουμε να κοιμόμαστε ποιοτικότερα.

Επίσης να εκμεταλλευόμαστε τα Σαββατοκύριακα το πρωί και να σηκωνόμαστε νωρίτερα από το κρεβάτι και να εκτιθέμεθα στο φως της ημέρας όλο και περισσότερο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να επαναφέρουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι σιγά σιγά θα πρέπει να αλλάζουμε τους ρυθμούς μας, πηγαίνοντας για ύπνο νωρίτερα 15-20 λεπτά για να ξυπνάμε και νωρίτερα και να συνηθίζουμε αργά και σταθερά την αλλαγή της ώρας και όχι απότομα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !