Οι ηλικιωμένοι πίνουν όσο και οι νέοι;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι οι νέοι και ειδικά οι φοιτητές έκαναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όλοι έχουμε περάσει από τα αξέχαστα φοιτητικά πάρτι και έχουμε άποψη… Όμως σύμφωνα με αμερικανική έρευνα και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών πίνουν αρκετά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένας στους δέκα ηλικιωμένους κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με κάποιους να φθάνουν στο επίπεδο του αλκοολισμού.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα λιγότερο των 2 ωρών δημιουργεί πολλές επιπτώσεις στην υγεία αυτών των ανθρώπων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εξέτασε την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και τις επιπτώσεις του στην υγεία τους.

Μάλιστα αναλύθηκαν και δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί από την πολύ έγκριτη Εθνική  Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, το 2017-18. Εκεί από ενδελεχή μελέτη των στοιχείων οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας στους δέκα ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κατανάλωνε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

Στην μετά-covid εποχή θεωρείται ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί περισσότερο, αλλά δεν μπορεί να ανακοινωθεί το ποσοστό πριν την ενδελεχή έρευνα των στοιχείων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όταν μιλάμε για  υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σημαίνει ότι καταναλώνουν περισσότερα από πέντε ποτήρια για τους άνδρες και τέσσερα ποτήρια για τις γυναίκες.  Μάλιστα το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA) διευκρινίζει ότι για να θεωρηθεί υπερβολική κατανάλωση τα ποτά καταναλώνονται μέσα σε δύο ώρες.

Κίνδυνοι ορατοί από την υπερβολική κατανάλωση

Η μελέτη περιγράφει το status των ατόμων, πάνω από 65 ετών που πίνουν πολύ. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, καπνιστές ή πρώην καπνιστές, πρώην ή νυν χρήστες κάνναβης, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι σοβαροί για τους υπερβολικούς πότες, αλλά και αυτούς που καταναλώνουν ικανή ποσότητα αλκοόλ γενικά.

Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που πλήττεται, από τα πρώτα.

Η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία είναι ήδη γνωστές ασθένειες για άτομα που πίνουν πολύ.

Όμως για την περίπτωση των ηλικιωμένων προστίθενται και άλλες παθήσεις.

Τα άτομα πάνω των 65 είναι πιο πιθανόν να υποφέρουν από κάποιες χρόνιες παθήσεις, όμως τώρα προστίθεται και ένας άλλος κίνδυνος αυτός των πτώσεων, που είναι πολύ επικίνδυνες μέχρι θανατηφόρες.

Με κάθε τρόπο αν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει παρόμοιο γεγονός στο οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον, θα πρέπει το συντομότερο να το αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει να παραπέμψουμε τον πότη σε εξειδικευμένους γιατρούς και ψυχιάτρους, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των αλκοολικών.

Πρέπει να δράσουμε πριν είναι αργά…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !