Οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος και διατήρησης κάθε κρασιού είναι ένα ευαίσθητο και σημαντικό κεφάλαιο. Είναι γεγονός ότι για κάθε είδος κρασιού υπάρχουν δυο θερμοκρασίες: η θερμοκρασία διατήρησης στην κάβα και η θερμοκρασία σερβιρίσματος στο τραπέζι.
Σχεδόν όλα τα κρασιά- λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά- θα πρέπει να διατηρούνται στην κάβα σε μέση θερμοκρασία 10°C, που θα πρέπει να παραμένει σταθερή χειμώνα – καλοκαίρι.
Τα γλυκά κρασιά, οι σαμπάνιες και οι αφρώδεις οίνοι θα πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία 8-10οC.
Τα λευκά και ροζέ κρασιά σερβίρονται σε μέση θερμοκρασία 10οC Η θερμοκρασία στο σερβίρισμα είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί τα κρασιά διαθέτουν συχνά ένα πρωτογενές άρωμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ποικιλία από την οποία προέρχονται και ένα δευτερογενές άρωμα με φρουτώδη χαρακτήρα, που απέκτησαν πριν από μερικούς μήνες λόγω επιτυχημένης ζύμωσης