Ποιες είναι οι καλές συνήθειες για μια ελεγχόμενη χοληστερίνη;

Tips

Όταν η χοληστερόλη σας έχει τάσεις αυξητικές ή είναι αρκετά αυξημένη τότε σε συνεννόηση με το γιατρό σας θα πρέπει να λάβετε τις απαιτούμενες προφυλάξεις για να μειωθούν τα επίπεδα της.

Όχι στο άγχος

beautiful-tired-stress-business-woman-suit-sitting-desk-working-modern-computer-with-documents-light-office-talking-mobile-phone-resolving-issues

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το άγχος αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα κακής χοληστερόλης.

Αν θέλουμε πραγματικά να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη τότε πρέπει να βρούμε τρόπους να χαλαρώνουμε σώμα και νου…

Η γιόγκα, η pilates, οι περίπατοι στη φύση, η ποδηλασία βουνού αλλά και η ζωγραφική,  η μουσική, το γέλιο και η καλή παρέα είναι από τις δραστηριότητες που δημιουργούν αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην καλή και κακή χοληστερόλη.

Σωματική άσκηση

Το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να «υιοθετήσετε» στην καθημερινότητά σας είναι η κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη και να μειώσει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων.

Καθόλου τυχαίο που οι αθλητές έχουν σταθερό ή μειωμένο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των οργάνων.

Το βράδυ τρώμε ελαφρά

Το πρωινό μπορεί να περιέχει κάποιες λιπαρές ουσίες γιατί θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το βράδυ επιβάλλεται να τρώμε ελαφρά προτιμάμε το ψάρι με λαχανικά ή κοτόπουλο ή φρούτα.

Στα ψάρια λέμε ναι

Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με κατανάλωση λιπαρών κυρίως ψαριών όπως οι σαρδέλες, ο σολωμός, το σκουμπρί χάρη στην περιεκτικότητά τους σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ενδείκνυνται στις περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας. Δύο ή ακόμα καλύτερα τρεις φορές την εβδομάδα είναι ότι καλύτερο.

Λέμε ναι σε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί

Υιοθετούμε το κόκκινο κρασί, ενώ προσπαθούμε κατά το δυνατόν να μειώσουμε τα άλλα αλκοολούχα ποτά

Αγαπάμε φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και κάποια λαχανικά θα πρέπει να γίνουν το αγαπημένο μας snack ή δείπνο. Πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και συντελούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα μήλα είναι θησαυρός και μάλιστα οι γιατροί συνιστούν 3 την ημέρα, αφού η πηκτίνη τους βοηθά τη μείωση της χοληστερόλης.

Λέμε ναι στα φυτικά έλαια

Το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το σησαμέλαιο πρέπει να αποτελούν τη συνήθη λιπαρή ουσία στο φαγητό μας.

Η μαργαρίνη όταν αλείφεται στο ψωμί μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο.

Λέμε όχι στις τροφές με κορεσμένα λιπαρά

Αποφεύγουμε όσο μπορούμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα, τα λιπαρά τυριά, τις σάλτσες, τις αλμυρές πλούσιες πίτες και τις πίτσες.

Προτιμάμε τα λευκά κρέατα από τα κόκκινα.

Έτσι για την υγειά σας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !