Σε όλο τον Αργολικό κάμπο απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, που είναι νόστιμα πολύ. Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα γλυκό must για να το δοκιμάσετε στο Ναύπλιο και την καλύτερή του εκδοχή την απολαύσαμε στο Ξένον στην Πλ. Συντάγματος.
Ένα γλυκό με άρωμα, χρώμα και γεύση που ξετρελαίνει. Αρέσει σε όλους και είναι ότι καλύτερο με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό με ξηρούς καρπούς.
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 1 ώρα / Εύκολη
Πορτοκαλόπιτα Ναυπλίου
Από το café-bistro Ξένον, Πλατεία Συντάγματος Ναύπλιο
Υλικά για 6-8 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
2 βανίλιες
2 κ.σ. baking powder
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια ακέρωτα
Για το σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, από το ξύσμα των 3 πορτοκαλιών
1 – 2 ξύλα κανέλλας
Για το φινίρισμα
Τρούφα σοκολάτας
Κομμάτια πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε ανοίξει τα φύλλα για να στεγνώσουν και να σπάνε πιο εύκολα. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τις βανίλιες, το γιαούρτι, το baking, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα κομμάτια φύλλο και ανακατεύουμε καλά με την μαρίζ.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνεια. Ρίχνουμε σε μερικά σημεία μικρά κομμάτια από το φλοιό του πορτοκαλιού.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και αφήνουμε να πάρουν μια γερή βράση ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις δέσει το σιρόπι το αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει καλά και την κόβουμε σε κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την πορτοκαλόπιτα με τρούφα σοκολάτα και ελάχιστη άχνη ζάχαρη και φέτες φρέσκου πορτοκαλιού.
Αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό πορτοκάλι.