Πώς απολαμβάνουν το τσάι ανά τον κόσμο

Tips

Το τσάι δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Αποτελεί ένα τελετουργικό ευεξίας και απόλαυσης το οποίο διεγείρει τις αισθήσεις και το πνεύμα παράλληλα με τις ευεργετικές του ιδιότητες.  Για να δούμε όμως, πώς απολαμβάνουν το τσάι τους σε κάθε χώρα;

Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε το τσάι βουνού ή σιδερίτη με μέλι ή ζάχαρη. Τα παλιότερα χρόνια είχαμε συνδυάσει την κατανάλωσή του με το κρυολόγημα αλλά πλέον το τσάι αποτελεί ένα ευχάριστο ρόφημα της καθημερινότητάς μας.

Αγγλία

Οι Άγγλοι δοκίμασαν το τσάι το 1839, όταν το πρώτο φορτίο τσαγιού έφτασε στο Λονδίνο από τις αγγλικές αποικίες στην Ινδία. Απο τότε το τσάι και ειδικότερα  το μαύρο αρωματικό τσάι (earl grey) είναι η καθημερινή αγαπημένη απόλαυση των Βρετανών. Το πίνουν με γάλα, φέτες λεμονιού και με ένα τουλάχιστον κουταλάκι άσπρη ζάχαρη και το συνοδεύουν με μικρά σαντουιτσάκια και μπισκότα.

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο υπάρχουν δύο ποικιλίες μαύρου τσαγιού. Η Koshary που είναι ελαφρύ τσάι με φύλλα μέντας και η Saiidi που είναι βαρύ και πικρό τσάι με ζάχαρη.

Η.Π.Α

Το τσάι αποτέλεσε αφορμή για την Αμερικανική επανάσταση ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα το απολαμβάνουν κρύο (ice tea), με την προσθήκη ζάχαρης και λεμονιού.

Ιρλανδία

Οι ιρλανδοί καταναλώνουν 4-6 κούπες τσάι (tae) την ημέρα. Έχει κοκκινωπό χρώμα και συνηθίζουν να προσθέτουν γάλα απο πριν στο φλιτζάνι.

Ινδία

Οι Βρετανοί αποικιοκράτες ξεκίνησαν την καλλιέργεια τσαγιού στην Ινδία προτείνοντας να σερβίρεται με ζάχαρη και μικρές ποσότητες γάλα. Όμως οι Ινδοί πρόσθεσαν την δική τους πικάντικη ένταση και δημιούργησαν το αρωματικό τσάι masala, το οποίο σήμερα συνιστά μια ολόκληρη κατηγορία του δημοφιλούς αφεψήματος. Το ινδικό τσάι περιλαμβάνει διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά με δημοφιλέστερα τα :κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ και μαυροπίπερο.

Μαρόκο

Το maghrebi τσάι μέντας είναι ένα αναζωογονητικό μείγμα πράσινου τσαγιού και φύλλων μέντας που σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι συνήθως από ψηλά για να δημιουργήσει αφρό. Προσφέρεται στους καλεσμένους 3 φορές, αντιπροσωπεύοντας τη ζωή, την αγάπη και το θάνατο.

Μαλαισία

Στη Μαλαισία το teh tarik  είναι μαύρο τσάι με ζάχαρη και συμπυκνωμένο γάλα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ο τρόπος που αναμιγνύεται αφού το μεταφέρουν αρκετές φορές από τη μία κούπα στην άλλη προκειμένου να αποκτήσει την χαρακτηριστική κρεμώδη υφή του.

Θιβέτ

Στο Θιβέτ σερβίρουν το τσάι σε χαρακτηριστικά πήλινα μπολ. Φτιάχνεται από μπάρες τσαγιού που μουλιάζουν σε νερό όλο το βράδυ και έπειτα προσθέτουν κατσικίσιο γάλα, αλάτι και βουβαλίσιο βούτυρο για να αποκτήσει πηχτή υφή.

Κίνα

Σύμφωνα με τον μύθο, το τσάι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον θρυλικό κινέζο αυτοκράτορα Shennong το 2737 π.Χ. Σήμερα η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τσαγιού τον κόσμο και πωλούνται πολλές ποικιλίες όπως πράσινο, μαύρο, λευκό και κίτρινο. Οι κινέζοι πιστεύουν πως η διαδικασία της παρασκευής και της κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να φέρει το πνεύμα και τη σοφία των ανθρώπων σε υψηλότερο επίπεδο.

Ιαπωνία

Το τσάι matcha είναι μια αλεσμένη σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού. Είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στην Ιαπωνία και τελευταία αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία. Το βρίσκουμε σε παγωμένο ή ζεστό τσάι, late και smoothie, cakes, παγωτά, σούπες, κρέμες, όλα με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.  Το τσάι matcha ενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση, ενώ το χρησιμοποιούν και σε παραδοσιακές λειτουργίες που γιορτάζουν την αρμονία, την ηρεμία, την αγνότητα και τον σεβασμό.

Ρωσία

Το τσάι είναι μέρος του ρωσικού πολιτισμού και το συναντάς όλη μέρα σ ΄ένα ρωσικό σπίτι καθώς αποτελεί ένδειξη φιλοξενίας. Απαραίτητο στοιχείο ενός ρωσικού πάρτι τσαγιού είναι το σαμοβάρι, μοιάζει με συνδυασμό βραστήρα και τσαγιέρας και θερμαίνεται χρησιμοποιώντας κάρβουνο, με το ελαφρώς πικρό άρωμα του καπνού να χαλαρώνει τους παρευρισκόμενους.  Παραδοσιακά το τσάι στην Ρωσία (zavarka) πίνεται με τη συνοδεία ζάχαρης, γλυκών και διάφορων τροφίμων, τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και ηρεμία των ατόμων.

Τουρκία

Στην Τουρκία το τσάι είναι παράδοση. Για να ετοιμαστεί το τούρκικο τσάι, θέλει να σιγοβράσει το νερό 15-20 λεπτά και μετά σερβίρεται σε ειδικό ποτηράκι σε σχήμα τουλίπας, ειδικά κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί και να αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση του μαύρου τσαγιού. Πίνεται βαρύ, μέτριο ή ελαφρύ και συνοδεύεται με κουλουράκια, μπισκότα ή λουκούμια.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να απολαύσετε ένα φλυτζάνι τσάι, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις του κόσμου!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !