Πώς να αποφεύγουμε τοξικές συμπεριφορές στη σχέση μας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η προσωπική μας ζωή και η σχέση μας δεν είναι στρωμένη πάντα με ροδοπέταλα, υπάρχουν και προβλήματα που δημιουργούνται από κάποιες τοξικές συμπεριφορές και πράξεις που κάποιες φορές δεν γίνονται αντιληπτές ούτε από εκείνον που τις δημιουργεί… δηλαδή εμάς.

Αν θέλουμε και μας ενδιαφέρει να διαρκέσει η σχέση μας, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις παγίδες.

Εμείς συμβουλευτήκαμε κάποιους ψυχολόγους και σας απαριθμούμε αυτές τις συμπεριφορές – παγίδες για να τις αποφύγετε.

Ψέματα

Μερικές φορές είναι εύκολο να πείτε ένα αθώο ψέμα για να μη δημιουργήσετε πρόβλημα τη σχέση σας. Όμως να θυμάστε ότι κάθε φορά που λέτε ψέματα στον σύντροφό σας, είτε αθώα, είτε σοβαρά δεν είστε ειλικρινής στη σχέση σας. Καλύτερα να αντιμετωπίσετε κατάματα μια δύσκολη στιγμή, παρά να προσπαθήσετε να την αποφύγετε λέγοντας ψέματα.

Για κανένα λόγο δεν αξίζει να χάσει ο σύντροφός σας την εμπιστοσύνη που σας έχει, αν κάτι αποκαλυφθεί.

Προσπάθεια να του αλλάξεις χαρακτήρα

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον άλλον και τον πιέζουμε είναι τοξικό για τη σχέση. Μην πέφτεις στην παγίδα. Άλλωστε όταν το γνώρισες από την αρχή έβλεπες κάποια στραβά, απλά νόμιζες ότι θα μπορέσεις να τα αλλάξεις στην πορεία.

Λάθος… Είναι αδύνατο να αλλάξεις ένα άτομο, η επιμονή και η συνεχής προσπάθειά σου να του αλλάξεις στοιχεία του χαρακτήρα του και των συνηθειών του είναι εξευτελιστικό για εκείνον.

Με αυτόν τον τρόπο σου μπορείς να τον κάνεις να αισθανθεί ότι δεν τον αγαπάς και να δημιουργούνται προβλήματα από αυτή του την εντύπωση, και τελικά να υποφέρετε και οι δύο.

Συνεχείς συμβιβασμοί

Βάλτε όριο στους συμβιβασμούς. Πολλοί νομίζουν ότι όσο περισσότερους συμβιβασμούς κάνουν τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για να διατηρηθεί ο δεσμός.

Λάθος … συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ένα ζευγάρι είναι ευτυχισμένο όταν ο καθένας από τους δύο είναι χαρούμενος. Μην προσπαθήσεις να ξεχάσεις τις συνήθειές σου και τα θέλω σου, απλά προδίδεις την φύση σου και την προσωπικότητά σου. Έτσι αποκλείεται να είσαι ευτυχισμένη και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το δεσμό σας αργά ή γρήγορα.

Αυστηρή κριτική στον εαυτό σου

Μην περνάς το χρόνο σου κάνοντας συνεχώς κριτική στον εαυτό σου. Χωρίς να το καταλαβαίνεις εσύ η ίδια δημιουργείς ένταση, αφού υπάρχουν αρνητικές σκέψεις από αυτή σου τη συνήθεια.

Αυτή η συμπεριφορά σου οδηγεί μαθηματικά σε ένα φαύλο κύκλο, γίνεται αντανακλαστικό με την πάροδο του χρόνου και το μοναδικό μέσο επικοινωνίας. Τότε υπάρχει κίνδυνος και για την ίδια σας τη σχέση

Λίγους ή καθόλου φίλους

Το να έχεις τους φίλους σου και να διατηρείς τον κύκλο σου παράλληλα με τη σχέση σου, μόνον θετικά αποτελέσματα φέρνει.

Κάποιοι όταν δημιουργούν μια σχέση αποφεύγουν ή δεν δίνουν χρόνο στους φίλους τους. Αυτό ενθαρρύνει την προσκόλληση στο περιβάλλον του συντρόφου τους και κάποιες φορές κλείνονται στον εαυτό τους και δεν νιώθουν καλά.

Το να συναντάς τους φίλους σου μόνη ή μαζί με τον σύντροφό σου και παράλληλα να διατηρεί ο καθένας το φιλικό του περιβάλλον, μόνον καλά έχει να προσφέρει στη σχέση.

Φαντάσου τη δυσκολία που θα νιώσεις αν απογοητευτείς από τη σχέση σου και συνάμα να έχεις χάσει και τους φίλους σου.

Η προσωπική σου ζωή στα social media

Η σχέση σου και η προσωπική σου ζωή είναι καθαρά ιδιωτική υπόθεση και δεν την κρεμάμε στα μανταλάκια… Η υπερέκθεση δεν φέρνει καλά αποτελέσματα. Η συνεχής παρουσίαση μαζί με τον σύντροφό σου στα social media δεν βοηθά την ίδια τη σχέση. Ένα γαλλικό motto επαληθεύεται καθημερινά «Για να ζεις ευτυχισμένος, να ζεις κρυφά»…

Όχι στις συγκρούσεις

Πολλοί πιστεύουν ότι η αποφυγή των συγκρούσεων βοηθά τη σχέση, αλλά η απουσία ξεκαθαρίσματος και καυγάδων οδηγεί μακροπρόθεσμα σε πικρία και δυσαρέσκεια, γιατί κρατάμε το στόμα κλειστό και τα προβλήματα μεγεθύνονται.

Εσύ νομίζεις ότι η στάση σου είναι καλοπροαίρετη, αλλά τελικά είναι επιζήμια για τη σχέση σας.

Αντίθετα η σύγκρουση βοηθά στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων.

Ζήλια

Το να ζηλεύεις δεν σημαίνει ότι λατρεύεις τον σύντροφό σου. Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι η ζήλια κρύβει ρομαντισμό.

Λάθος… η ζήλια είναι τοξική και μπορεί άνετα να διαλύσει μια σχέση. Μόνον η εμπιστοσύνη μπορεί να ενισχύσει το δεσμό.

Να ξέρετε ότι η ζήλια είναι ένδειξη μειωμένης αυτοπεποίθησης για εκείνον που την βιώνει, καθώς και έλλειψη σεβασμού για τον σύντροφό του.

Ντρέπεσαι για τον σύντροφό σου

Εάν ντρέπεσαι για τον σύντροφό σου και προσπαθείς να τον μειώσεις και να ελέγξεις τις συμπεριφορές του είναι πολύ τοξικό για την ίδια τη σχέση.

Εάν το κάνεις σημαίνει ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι μακροπρόθεσμα προβληματικό για το δεσμό σας.

Συνεχώς μαζί

Αν νομίζεις ότι είναι υγιές και θετικό για τη σχέση να είστε πάντα μαζί με τον σύντροφό σου κάνεις λάθος.

Όταν περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου με τη σχέση σου υπάρχει κίνδυνος να χάσεις τη δική σου ταυτότητα.

Αυτό το «μαζί πάντα» απαιτεί πολλούς συμβιβασμούς και τελικά θα σε πνίξει.

Επιβάλλεται στη σχέση να έχουμε το χώρο και τον χρόνο μας να κάνουμε αυτό που πραγματικά μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !