Τα ψητά λαχανικά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σαν ζεστή σαλάτα ή σαν συνοδευτικό κρέατος, ψαριού ή ζυμαρικών. Είναι νόστιμα πολύ, ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και ένα εκλεκτό βαλσάμικο χαρίζει μια πινελιά εξωτική.
Θα πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε βαλσάμικο να γράφει η ετικέτα ξύδι από κρασί και συμπυκνωμένος μούστος σταφυλής. Αν μάλιστα είναι παλαιωμένο είναι απίθανο. Γύρω από τη Δράμα υπάρχουν πολλά οινοποιεία και το βαλσαμικό ξύδι που παράγουν είναι υπέροχο.
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Πολύ εύκολο
Ψητά λαχανικά με βαλσάμικο
Από την ταβέρνα Καρβουνιάρης, Δράμα
Υλικά για 4 άτομα
Για τα λαχανικά
2 πιπεριές κόκκινες Φλώρινας
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη
2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια
1 ½ σκελίδα σκόρδο
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι
Πιπέρι
50 ml. ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. φύλλα θυμαριού
Παλαιωμένο Βαλσάμικο Δράμας
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά και τα ντοματάκια σε ένα μπολ ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου να μαριναριστούν για λίγο.
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και αραδιάζουμε τα λαχανικά, τα πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές.
Ραντίζουμε με το ούζο μόλις γυρίζουμε με τη λαβίδα στην άλλη πλευρά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με λίγο παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι εκλεκτό.