Σαλάτα με φακές νησιώτικη

Tips

Μια νόστιμη σαλάτα, μια πραγματική βόμβα βιταμινών και πρωτεϊνών. Τελευταία οι φακές όπως και τα φασόλια «εισβάλουν» δυναμικά στη καλοκαιρινή κουζίνα μας διεκδικώντας διατροφικά τη θέση που τους ανήκει. Οι φακές είναι από τα πρώτα όσπρια που καλλιεργήθηκαν στον κόσμο. Οι ελληνικές φακές είναι από τις καλύτερες. Είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης είναι πλούσιες σε κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο. Η προσθήκη ντομάτας, πιπεριάς, λεμονιού βοηθούν πολύ στην απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν. Αντίθετα η προσθήκη τυριού δεν  συνιστάται αφού το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Η παραλία Μικρή Άμμος της Τήνου

Στην Τήνο δοκίμασα αυτή την απίθανη σαλάτα στο ξακουστό καφενεδάκι Δρακονήσι,  που βρίσκεται στην ανεμοδαρμένη παραλία Κολυμπήθρα.

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα με φακές νησιώτικη

 Από το καφενεδάκι Δρακονήσι, Μικρή Άμμος, Κολυμπήθρα Τήνου

Υλικά για 4 άτομα
300 γρ. φακές, βραστερές
1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή, κομμένη σε φέτες
10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα
Μισή κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Λούτζα ή γαλοπούλα ή προσιούτο

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τις φακές με λίγο αλάτι και ένα καρότο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.

Αφαιρούμε το καρότο αν δεν το θέλουμε στη σαλάτα μας.

Ρίχνουμε τις φακές στο σουρωτήρι και τις περνάμε με δροσερό νερό.

Τις στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από τη λούτζα και ανακατεύουμε τη σαλάτα.

Την σερβίρουμε βάζοντας επάνω σε μικρά ρολάκια τη λούτζα ή τη γαλοπούλα.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε στη σαλάτα μπορούμε να βάλουμε σοταρισμένο καπνιστό μπέικον… και κάπαρη.

Ο καπνιστός σολομός ταιριάζει απόλυτα, όπως και ο τόνος

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !