Μια νοστιμιά της αρμένικης κουζίνας που ταιριάζει απόλυτα με την Τσικνοπέμπτη. Οι στηθοπλευρές είναι από τα πιο νόστιμα κομμάτια του κρέατος και είναι η γάστρα και η φωτιά που φροντίζουν για τα υπόλοιπα.
Γίνεται πολύ εύκολα και ένα ωραίο κόκκινο κρασί χαρίζει μοναδικότητα στις στιγμές μας.
Το Sherep restaurant
Το εστιατόριο Sherep είναι από τα ωραιότερα του Ερεβάν και βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου Marriot. Aξίζει…
Χρόνος παρασκευής 3 ώρες και 15 λεπτά
Στηθοπλευρές στη γάστρα με πατάτες
Από το βραβευμένο εστιατόριο Sherep, Ερεβάν, Αρμενία
Υλικά για 8 άτομα
3 κιλά μοσχαρίσια στηθοπλευρά, με τα κόκκαλα
2 κεφάλια σκόρδο, κομμένα οριζόντια στη μέση
2 κ.σ. ντοματοπελτές
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ανθός αλατιού
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
3-4 φρέσκα φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
750 ml κόκκινο κρασί αγιοργήτικο ή syrah
1 λίτρο ζωμός κρέατος καυτός
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 πρέζες πάπρικα καπνιστή
1 ματσάκι μαϊντανός ή μυρώνια, ψιλοκομμένα
2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες και βρασμένες
Τρόπος παρασκευής
Κάνουμε ένα μασάζ στο κρέας με αλατοπίπερο να πάει παντού.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές γυρίζοντάς το με λαβίδα για 8-10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα σκόρδα, με την κομμένη πλευρά να ακουμπά στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τον πελτέ, τη δάφνη και το θυμάρι και τα σοτάρουμε στο λίπος που θα έχει βγάλει το κρέας για 1 λεπτό, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο σχεδόν και τότε ρίχνουμε τον ζωμό.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το κρέας στη γάστρα ή σε βαθύ και μεγάλο ταψί και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
Σκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C.
Ψήνουμε για 2 ½ – 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και ανοίγουμε το καπάκι τα τελευταία 20-25 λεπτά να πάρει χρώμα και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
Μισή ώρα πριν κατεβάσουμε τις στηθοπλευρές από τη φωτιά προσθέτουμε τις πατάτες και ανακινούμε τη γάστρα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά.
Βγάζουμε το κρέας από τη γάστρα και σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.