Στο δάσος Ελατιάς για safari άγριων μανιταριών

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Με την ευκαιρία του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Δράμας, που τα ΟΚ markets με το zoumeoraia.okmarkets.gr ήταν χορηγοί επικοινωνίας, ο Άγγελος Καλλίας Πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας μας προσκάλεσε να εξερευνήσουμε το φυσικό θησαυρό αυτής της πανέμορφης ακριτικής γωνιάς της Ελλάδας.

Ο μανιταροκυνηγός Παναγιώτης Γρηγοριάδης, από το Σιδηρόνερο μας μύησε στον μικρόκοσμο των μανιταριών.

Από τη Δράμα κατευθυνόμαστε προς Σιδηρόνερο και από εκεί στο Δασικό Χωριό Ελατιάς.

Συνολική διαδρομή περίπου 75km μιας πανέμορφη διαδρομή με αρκετές όμως στροφές.

Πού θα μείνετε:

Eπιλέγετε κάποιο από τα ξενοδοχεία της Δράμας όπως το αγαπημένο μου ΑΥΑ hotel ή το Kouros hotel.

Υπάρχουν όμως και μικρά ξενοδοχεία ή ξενώνες στην ευρύτερη περιοχή.

Από τη Δράμα μια διαδρομή εκπληκτικής ομορφιάς 75 χιλιομέτρων, μας  οδηγεί στο άγνωστο για τους πολλούς δάσος της Ελατιάς, που κρύβει εκπλήξεις.

Περνώντας από κατάφυτα αγέρωχα βουνά κάθε στροφή του φιδίσιου δρόμου και μια καρποσταλική εικόνα.

Ορόσημο του δάσους ο ποταμός Νέστος που ρέει νωχελικά και δημιουργεί μια κοιλάδα μοναδικής βιοποικιλότητας. Στο διάβα μας συναντήσαμε χωριουδάκια ζωγραφιές, πηγές με κρυστάλλινα νερά που μας δρόσισαν, μονοπάτια που οδηγούν σε καταρράκτες, ξύλινα περάσματα.

Ανηφορίσαμε στον Ταξιάρχη, Λιβαδερό, Γέφυρα του Νέστου για να φθάσουμε στο Σιδηρόνερο. Στο καφε-μανιταροεστιατόριο Λάλος μας περίμενε ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος γνωστός μανιταροσυλλέκτης, για να ξεκινήσουμε το μαγευτικό σαφάρι στα μυστικά περάσματα του δάσους, εκεί που οι μανιταριές είναι στα καλύτερά τους το φθινόπωρο και ανακαλύπτεις μια παλέτα από το 70% ποικιλιών μανιταριών.

Ο Παναγιώτης και η Λάρα, η σκυλίτσα του, φοβερό δίδυμο. Γνωρίζουν τόσο καλά το δάσος, γιατί απλά είναι το σπίτι τους, κάτι σαν παιχνίδισμα… με λάφυρα πολύτιμα για την υγεία μας και σπάνια.

Το δάσος της Ελατιάς ή «Καράντερε» είναι ένα «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης»… Οι εικόνες που αντικρίζεις μοιάζουν παραμυθένιες και η μύησή μας στον θαυμαστό μικρόκοσμο των μανιταριών συναρπαστική, όπως και τα μανιταρομαγειρέματα στην καρδιά του δάσους.

Το δάσος εκτείνεται σε 75.000 εκτάρια οργιαστικής βλάστησης, πρόκειται για ένα εκπληκτικό φυσικό πάρκο, όπου πρωταγωνιστεί η ερυθρελάτη (Picea abies) σπάνια και πανύψηλη αφού φθάνει μέχρι 65 μέτρα. Απαντάται κυρίως στα σκανδιναβικά δάση και αποκλειστικά στο δάσος της Ελατιάς, που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην τομή της μεσευρωπαϊκής και της μεσογειακής κλιματικής ζώνης.

Εδώ έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών. Στο πανέμορφο δάσος συναντήσαμε σημύδες, οξιές, βελανιδιές, μαυρόπευκα, καστανιές, σφενδάμους, κέδρους, τη σπάνια δασική πεύκη και γαύρους.

Στη σκιά των πανύψηλων δένδρων που οι ηλιαχτίδες ψάχνουν δρόμο ανάμεσα στα φυλλώματα με τις δροσοσταλίδες, έναν τόπο συνήθως τυλιγμένο με ομίχλη σπάνια μανιτάρια, έχουν στήσει το μανιταροχωριό τους, κοντά σε τριφοέλη που αποκαλύπτουν μυστικά του πλανήτη μας των τελευταίων 4000 ετών.

Safari μανιταριών

Τα απαραίτητα εφόδια για το safari μας ένας σουγιάς, ένα ψάθινο καλάθι με καπάκι για απόλυτη προστασία των μανιταριών και ένα πινέλο για να τα καθαρίσουμε από τα χώματα επιτόπου.

Motto μας «μαζεύουμε αυστηρά ό,τι γνωρίζουμε.Τα μανιτάρια πρέπει να είναι φρέσκα, τα ξερά και αυτά που έχουν φαγωθεί από έντομα ή ζώα δεν έχουν θέση στο καλάθι μας».

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο Δασικό Χωριό – Εργοτάξιο της Ελατιάς, που ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας. Πήραμε το χωμάτινο μονοπάτι και αφού περπατήσαμε λίγη ώρα συζητώντας για τα μανιτάρια, θαρρείς και μπήκαμε σε ένα μανιτοχωριό.

Τα μανιτάρια κάνουν πολύ έντονη την παρουσία τους και είναι εντυπωσιακά. Το πρώτο μανιτάρι που συναντήσαμε ήταν αυτό το κόκκινο των παραμυθιών με τις άσπρες βούλες, που ανακαλεί νοσταλγικές αναμνήσεις. Βέβαια όσο όμορφο είναι το ζουρλομανίταρο, τόσο τοξικό και επικίνδυνο είναι.

Το φθινόπωρο κυρίως βρίσκουμε αμανίτες, αμανίτες Καισαρικούς, τα αγαπημένα μανιτάρια του Ιούλιου Καίσαρα, αμανίτες κοκκινίζοντες, βωλίτες, ερύγγια,  μαύρες και χρυσές τρομπέτες, γκριφόλα φροντόζα, αγαρικά, κανθαρέλες, ζαρκαδίσια και την άνοιξη μορχέλες.

Για τον Όμηρο η εμφάνιση των μανιταριών σηματοδοτούσε την ένωση ουρανού και γης. Η ύπαρξή τους μετρά 400 εκατομμύρια χρόνια. Σημαντικές πληροφορίες για τα μανιτάρια περιέχονται σε κείμενα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη, του Διοσκουρίδη, του Γαληνού, του Πλούταρχου, του Πλίνιου και του Οράτιου. Πάντως η συλλογή μανιταριών ως αφορμή αναψυχής, απόδρασης και relax στη φύση αποτελεί ένα νέο trend του lifestyle.

Μανιταρομαγειρέματα στην καρδιά του δάσους της Ελατιάς

Τα σπάνια άγρια μανιτάρια, γεννήματα του πανέμορφου δάσους, συλλέγονται από τον Παναγιώτη Γρηγορόπουλο του «Sidironero Mushrooms Land».

Πρόκειται για μια οικογενειακή προσπάθεια που αναδεικνύει, προωθεί τα καλύτερα άγρια μανιτάρια και αφού περάσουν από αυστηρό έλεγχο αφυδατώνονται. Με αυτό τον τρόπο είναι εντελώς ασφαλή και επιπλέον έχουν  περισσότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D και αντιοξειδωτικών, γιατί στεγνώνουν στον ήλιο. Τα μανιτάρια είναι πολύ νόστιμα και αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Πρόσφατα αποδείχθηκε από μελέτη της Γερμανικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Hohenheim της Στουτγάρδης ότι τα μανιτάρια είναι «βόμβες» βιταμίνης D, που θωρακίζει τον οργανισμό και την έχουμε τόσο ανάγκη στην covid εποχή.

Τα μανιτάρια ποτέ δεν πλένονται με νερό. Πρέπει να καθαρίζονται όμως προσεκτικά με ένα βουρτσάκι και ελαφρά βρεγμένη πετσέτα.

Μυστικά για το μαγείρεμα

Τα αφυδατωμένα άγρια μανιτάρια αρκεί να τα αφήσουμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό ή ζωμό λαχανικών για 15-20 λεπτά και επανέρχονται στη φυσική τους κατάσταση. Το νερό των μανιταριών μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα.

Εμπειρία μοναδική τα μανιτομαγειρέματα στο δάσος, στη θέση Κούτρα που γίνεται κάθε χρόνο το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η Ελατιά ήταν το θερινό λιβάδι για τα κοπάδια τους που αριθμούσαν 700.000 γιδοπρόβατα.

Σε αυτό τον τόπο της χαράς απολαύσαμε πραγματικά «μακαρονάκι κοφτό με άγρια μανιτάρια» που ετοιμάστηκαν για 100 μανιταρόφιλους μέσα σε ένα  γιγάντιο τηγάνι. Κύριο συστατικό του μαγειρέματος η αγάπη και η φροντίδα που εξασφαλίζει τη νοστιμιά του φαγητού.

Μια εμπειρία μοναδική που θέλουμε να ξαναζήσουμε …. Αρκεί να φροντίζουμε το δάσος για να συνεχίσει να υπάρχει.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξορμήσεις για άγρια μανιτάρια επικοινωνήστε με τον Παναγιώτη Γρηγορόπουλο «Sidironero Mushrooms Land» τηλ. 6977500821

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !