Τα Μανιτάρια κρύβουν τα μυστικά της ευζωίας και της μακροβιότητας

Tips

Από τον Λευτέρη Λαχουβάρη, Γεωπόνο – Μυκητολόγο, Μανιτάρια Δίρφυς

Τα μανιτάρια χαρίζουν ευζωία και αποτελούν μια εξαιρετική τροφή με ιδιαίτερα αρώματα, γεύσεις και υφές που αποτελούν πλέον, απαραίτητο συστατικό στις συνταγές της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και σε απλά καθημερινά πιάτα. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.  Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει και μια κατηγορία μανιταριών που κατατάσσονται στα λεγόμενα “φαρμακευτικά” μανιτάρια, που εκτός από την υψηλή θρεπτική αξία περιέχουν βιονεργές ουσίες με θετική δράση στο οργανισμό μας.

Οι γεωπόνοι Μυκητολόγοι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης της εταιρίας «Μανιτάρια Δίρφυς»

 

Ο όρος «φαρμακευτικά» μανιτάρια “medicinal mushrooms” αναφέρεται στην σύγχρονη παγκόσμια βιβλιογραφία σε μανιτάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν την παρουσία διαφόρων βιοδραστικών ενώσεων στα συγκεκριμένα μανιτάρια, με επιβεβαιωμένη ωφέλιμη επίδραση στην καλή υγεία του ανθρώπου.

Η κατανάλωση των μανιταριών αυτής της κατηγορίας, δεν υποκαθιστά τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Συμπληρώνει το διαιτολόγιό μας με ένα νόστιμο έδεσμα υψηλής διατροφικής  αξίας, το οποίο συμβάλει θετικά σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Μανιτάρια Pleurotus

 

Η μορφή με την οποία σας προσφέρουμε τα μανιτάρια αυτά, είναι ή αποξηραμένα, είτε με την μορφή πούδρας, που προέρχεται από άλεση ολόκληρου του μανιταριού.

Τα μανιτάρια προέρχονται από καλλιέργειες κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, αφού έχει βρεθεί ότι ακόμη και η σύσταση του υποστρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των μανιταριών, σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά.

Παράλληλα, η ελεγχόμενη καλλιέργεια εξασφαλίζει ένα προϊόν με σταθερή σύσταση και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά δηλ. είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, μηδενικό μικροβιακό φορτίο.

Mανιτάρια Delegos κίτρινα

 

Τα “φαρμακευτικά μανιτάρια” θα μπορούσαν να λέγονται και “ΜΑΝΙΤΑΡΟ – βότανα”, όμοια με τα γνωστά βότανα όπως το δίκταμο, το τσάι του βουνού, η ρίγανη.

Η διαφορά τους έγκειται στο ότι, εκτός από το γανόδερμα και το τσάγκα, που έχουν πικρή γεύση και κάποιες παρενέργειες, τα υπόλοιπα μανιτάρια είναι εδώδιμοι μύκητες με καταπληκτική γεύση που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν τα καθημερινά μας πιάτα.

 Γιατί προτιμάμε τα μανιτάρια σε αποξηραμένη μορφή

  1. H αποξήρανση τους γίνεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες 45oC – 55οC, στις οποίες δεν καταστρέφονται τα ωφέλιμα βιοδραστικά συστατικά. Πολλά μάλιστα από τα βιοδραστικά συστατικά όπως b-γλυκάνες, λεκτίνες, τερπενοειδή, σκουαλένιο, εριταδενίνη, εργοστερόλη, πολυσακχαρίτες κλπ. δεν καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  2. Τα αποξηραμένα μανιτάρια περιέχουν όλα τα θρεπτικά και βιονεργά συστατικά σε συγκέντρωση 10-12 φορές μεγαλύτερη από τα φρέσκα. Έτσι, η άποψη κάποιων ότι τρώγοντας μανιτάρια θα πρέπει να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες σε κάθε γεύμα προκειμένου να «πάρουμε» τα ωφέλιμα συστατικά,  δεν ισχύει στην περίπτωση των αποξηραμένων.
  3. Τα αποξηραμένα μανιτάρια συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να γίνεται χρήση κανενός απολύτως συντηρητικού ή προσθέτου.
  4. Η τεχνική ξήρανσης που ακολουθούμε περιλαμβάνει έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μια τεχνική που έχει σαν αποτέλεσμα τον φυσικό εμπλουτισμό των μανιταριών με βιταμίνη D.
  5. Μαγειρεύονται πολύ εύκολα, ενώ ο ζωμός από το μούλιασμα αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για σούπες, μακαρονάδες και σάλτσες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !