Τα μυστικά της υγιεινής και της ασφάλειας για τις κονσέρβες

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Την περίοδο της Σαρακοστής υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση κονσερβών του χρόνου. Ο λόγος είναι ότι πολλές νηστίσιμες λιχουδιές «κλείνονται» μέσα σε κονσέρβα. Τα ντολμαδάκια παίζουν δυνατά … όπως και τα καλαμαράκια, τα φασόλια, το χταπόδι, τα μύδια μέχρι άλλα έτοιμα φαγητά όπως οι γίγαντες, ο αρακάς, το καλαμπόκι και τόσες άλλες.

Εκτός Σαρακοστής ο τόνος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.  Οι κονσέρβες είναι ούτως ή άλλως προσιτές οικονομικά και πρακτικές στη χρήση και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κονσερβοποιημένων τροφίμων που καλύπτει κάθε γούστο.

Εννοείται ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι η πιο σωστή διατροφική επιλογή, αλλά  δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμες.

Ποιες κονσέρβες είναι ασφαλείς;

Εννοείται ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε  κονσέρβες με χτυπήματα, διογκωμένο καπάκι ή βαθουλώματα.

Το λάθος που κάνουμε όταν ανοίγουμε τις κονσέρβες

Ειδικοί ασφάλειας τροφίμων έχουν τονίσει πολλές φορές ότι πρέπει να ξεπλένουμε ή να σκουπίζουμε επιμελώς το πάνω μέρος της κονσέρβας πριν την ανοίξουμε.

Πολλοί καταναλωτές ξεχνούν τα πλύνουν καλά τις κονσέρβες πριν τις ανοίξουν. Είναι μια κίνηση που δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί απλά αυξάνουμε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Είναι κρίμα να μην αφιερώνουμε έστω 1 λεπτό που χρειάζεται ένα  αποτελεσματικό πλύσιμο της κονσέρβας με το υγρό κουζίνας, ένα σφουγγαράκι και νερό.

Αυτό γιατί από την ημέρα παρασκευής της μέχρι να φτάσει στον πάγκο της κουζίνας σας, για να  καταναλωθεί έχει περάσει αρκετός καιρός και έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις και σημεία από αποθήκες, αεροπλάνα ή φορτηγά.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της μετέπειτα αποθήκευσης μαζεύεται σκόνη που μπορεί να είναι γεμάτη βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς.

Το λάθος που κάνουμε όταν ανοίγουμε τις κονσέρβες;

Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε και πρέπει να διευκρινιστεί είναι όταν ανοίξουμε την κονσέρβα και δεν καταναλώσουμε όλη την ποσότητα, αφήνουμε το υπόλοιπο μέσα στην ανοικτή κονσέρβα, για την επόμενη μέρα στο ψυγείο.

Αυτό είναι λάθος γιατί όταν είναι ανοικτή η κονσέρβα και το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα, οι ουσίες των μεταλλικών στοιχείων μεταφέρονται άμεσα στο τρόφιμο. Θα πρέπει να βγάλουμε το περιεχόμενό της και να το βάλουμε σε ένα άλλο σκεύος, που κλείνει αεροστεγώς.

Αυτό εννοείται δεν ισχύει για τρόφιμα που πωλούνται σε μεταλλικά δοχεία με μεταλλικά καπάκια, που ξανακλείνουν όπως μέλι, κακάο σε σκόνη, καφές. O λόγος είναι ότι αυτοί οι τύποι τροφίμων δεν αντιδρούν με το μέταλλο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !