Ο Campeol, ο πατέρας του tiramisu «έφυγε» πριν λίγες ημέρες σε ηλικία 93 ετών. Ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Alle Beccherie” στo Treviso, της Β. Ιταλίας, όπου επινοήθηκε το διάσημο γλυκό από τη σύζυγό του και από έναν chef. Το 1972 έκανε την επίσημή εμφάνιση το tiramisu στον κατάλογο του εστιατορίου. Tο επικό αέρινο γλυκό έμελλε να γίνει ταυτόσημο με την ιταλική γαστρονομία. Όπως και άλλα γλυκά αριστουργήματα «γεννήθηκε» από ένα λάθος κατά την παρασκευή παγωτού βανίλια, αλλά οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν πατέντα για το γλυκάκι. Το όνομά του σημαίνει στα ιταλικά «Σήκωσε με». Η πρωτότυπη συνταγή, πιστοποιήθηκε το 2010 από την Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας, και είναι χωρίς αλκοόλ γιατί το επιδόρπιο προοριζόταν και για παιδιά.
Θέλοντας να τιμήσουμε την προσφορά του στη γαστρονομία μια παρέα δημοσιογράφων συναντηθήκαμε στο Διόνυσο, κάτω από την Ακρόπολη για καφεδάκι και να απολαύσουμε το τιραμισού τους που μας αρέσει πολύ. Σκαλίζοντας το αρχείο των συνταγών μου βρήκα αυτή που μου είχαν δώσει σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιταλία και την μοιράζομαι μαζί σας.
Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του Αdo « είναι ένα γλυκό αέρινο που χαρίζει χαμόγελα, κρύβει μουσική νοσταλγία και ξεσηκώνει …»
Καλό σου ταξίδι Ado…
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά / Αναμονή για ψύξη 8 ώρες
Tiramisu του Ado Campeol
Υλικά για 6 άτομα
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
6 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο
2 πακέτα σαβουαγιάρ μπισκότα ή μπουκιές μπισκότου
100 γρ. κακάο bitter, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Σπάμε τα αυγά και σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και στο άλλο τα ασπράδια.
Στο μπολ με τους κρόκους ρίχνουμε και 5 κουταλιές άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνουμε και το μασκαρπόνε και χτυπάμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο δεύτερο μπολ χτυπάμε δυνατά με το σύρμα τα ασπράδια με 1 κουταλιά άχνης για μεγαλύτερη ευκολία.
Ρίχνουμε προσεκτικά πάνω από τα ασπράδια την κρέμα μασκαρπόνε και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με την μαρίζ απαλά.
Βάζουμε το εσπρέσσο σε ένα μπολ και βουτάμε για δευτερόλεπτο τα σαβουαγιάρ, αφού τα σπάσουμε σε κομμάτια
Βάζουμε τον πάτο του γυάλινου μπολ τα μπισκότα και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με τη μισή ποσότητα από την κρέμα μασκαρπόνε.
Απλώνουμε 1-2 μπισκοτάκια και από πάνω βάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε, αν θέλουμε έχουμε πασπαλίσει με λίγο κακάο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε τα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον για να αποκτήσουν ωραία υφή.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο και μόλις τα σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με κακάο bitter.