Βερίκοκο στο ρακί

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα γλυκάκι επικό

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο νησί της Παναγιάς στην Τήνο οι μοναχές είχαν ετοιμάσει για «ευλογία» αυτό το απίθανο γλυκάκι και δροσερό νερό.

Από το παράθυρο ατενίζουμε το Αιγαίο πανοραμικά και οι ήχοι της φύσης μυσταγωγία. Εμπειρία…

Δεν μπορώ να πω ότι έχω μεγάλη συμπάθεια στα γλυκά κουταλιού αλλά αυτό ήταν απίθανο και είναι της εποχής αφού τα  βερίκοκα είναι στα καλύτερά τους.

Η μονή Κεχροβουνίου

Βερίκοκο στο ρακί

Από την γερόντισσα Ιουλιανή, Μονή Κεχροβουνίου Τήνος

Υλικά

25 βερίκοκα χωρίς να είναι ώριμα

1½ κ. σ. ασβέστη διαλυμένο σε 5 ποτήρια νερό

500 γρ. ζάχαρη

1/2 ποτήρι νερό

25 αμύγδαλα χωρίς το φλοιό τους

2½ κ.σ. χυμό λεμόνι

1 lt ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

Τρόπος παρασκευής 

Πλένουμε τα βερίκοκα και τους αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και το φλούδι.

Τα βάζουμε ολόκληρα σε μπολ με ασβεστόνερο και τα αφήνουμε 2½ ώρες για να σφίξουν.

Τα βγάζουμε και τα πλένουμε πολύ προσεκτικά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι μας. Το αφήνουμε να κρυώσει και περνάμε μέσα σε κάθε βερίκοκο ένα αμύγδαλο.

Τα βάζουμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει το σιρόπι παντού. Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε και το, χυμό λεμονιού και, μόλις πάρει δύο βράσεις, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα και τα ξαναβράζουμε για λίγο μέχρι να «δέσει» το σιρόπι μας. Αφήνουμε τα γλυκό μας να κρυώσει.

Στραγγίζουμε ένα ένα τα βερίκοκα από το σιρόπι.

Σε γυάλινο βάζο ρίχνουμε ρακί και βυθίζουμε ένα ένα τα βερίκοκα.

Κλείνουμε ερμητικά το βάζο και από την επόμενη μέρα μπορούμε να το απολαύσουμε!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !