Ξέρετε ότι το διάβασμα χαρίζει ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας;

Tips

Ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία, ένα ταξίδι μέσα από φωτογραφίες, ένα ποίημα είναι ότι καλύτερο να ξεφύγετε και να γεμίσετε συναισθήματα… Ένα βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο… είναι εμπειρία.

Είναι προτιμότερο λοιπόν να διαβάζουμε ένα βιβλίο από την παθητική παρακολούθηση της τηλεόρασης.

Το διάβασμα μειώνει το άγχος

Βιώνοντας την πλοκή του μυθιστορήματος μειώνεται το άγχος σας. Όταν διαβάζουμε το μυαλό μας επικεντρώνεται και ξεχνάμε τις ανησυχίες και τις εντάσεις της περιόδου covid που βιώνουμε. Έτσι προσφέρουμε στον εαυτό μας χρόνο ανέμελο..

Τι βιβλίο να επιλέξετε ;

Ότι θέλετε ότι σας αρέσει από θρίλερ ή αστυνομικό μέχρι ταξιδιωτική λογοτεχνία… ή λεύκωμα.

Διεγείρει τον εγκέφαλο

Το διάβασμα είναι ένας τρόπος να διεγείρει κανείς τη φαντασία, τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες με ολιστικό τρόπο. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακούς ερευνητές  στις ΗΠΑ το απέδειξαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Brain Connectivity. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τακτικοί αναγνώστες είχαν καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των νευρώνων τους. Στο τέλος του πειράματος, οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο αριστερός κροταφικός φλοιός και ο κεντρικός πυρήνας του εγκεφάλου ήταν ιδιαίτερα ενεργοί.

Το διάβασμα αυξάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το διάβασμα σε κάνει πιο ευαίσθητο και παρατηρητικό. Παρακολουθώντας τις περιπέτειες διαφορετικών χαρακτήρων, μαθαίνουμε να είμαστε πιο ανεκτικοί με τους ανθρώπους, να κατανοούμε τα συναισθήματά τους, να είμαστε πιο προσεκτικοί και να εκφράζουμε πιο εύκολα τη γνώμη μας.

Προάγει τον ύπνο

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη του διαβάσματος στον ύπνο. Σε αντίθεση με τις οθόνες που διαταράσσουν το βιολογικό μας ρολόι και καθυστερούν τον ύπνο, το διάβασμα μας επιτρέπει να κοιμηθούμε πιο ήρεμα και πιο γρήγορα. Μια συμβουλή των νευρολόγων είναι η καθιέρωση διαβάσματος κάποιων σελίδων βιβλίων ώστε ο εγκέφαλος να καταγράψει ότι είναι καιρός να αναπαυθεί…

Το διάβασμα εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και τις γνώσεις

Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε νέες λέξεις και τόσο περισσότερο εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, Καθόλου τυχαίο που συνιστάται στα παιδιά να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερο.  Όσοι διαβάζουν αρκετά είναι πιο δυνατοί στο λόγο και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γνώσεις.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΣολομός ψητός με λαχανικά
Επόμενο άρθροΠάβλοβα αυθεντική

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !