Yoga vs Pilates: πού μοιάζουν και πού διαφέρουν;

Tips

Σίγουρα τα έχεις ακουστά και τα δύο. Ίσως ακόμη και να έχεις σκεφτεί και να δοκιμάσεις ένα από τα δύο, αλλά διστάζεις γιατί τα έχεις λίγο συγκεχυμένα στο μυαλό σου. Ίσως δεν ξέρεις ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές τους. Μπορεί να ανήκεις στο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μπερδευτεί με τις δύο αυτές μορφές άσκησης. Κάποιοι, μάλιστα, πιστεύουν πως πρόκειται για το ίδιο πράγμα, με μικρές παραλλαγές.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αποσαφηνιστούν όλα και να μπορέσεις να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα!

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή.

Η γιόγκα έχει τις ρίζες της στην Ινδία, κάπου 3.700 χρόνια πριν και πρόκειται για μια μορφή ασκητισμού κι ένα φιλοσοφικό σύστημα. Το όνομά της ουσιαστικά δηλώνει τη σύνδεση του ανώτερου με το κατώτερο, του εσωτερικού με το εξωτερικό. Εκτός από το φιλοσοφικό στοιχείο, υπάρχει και η πρακτική άσκηση. Εμείς στο δυτικό κόσμο «μεταφράζουμε» τη γιόγκα ως μία μέθοδο ορθοσωμικής άσκησης, ελέγχου της αναπνοής και σωματικού εξαγνισμού. Και είναι. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μία μέθοδος για ενδοσκόπηση, εσωτερική αναζήτηση, πνευματική ανάταση και συχνά αυτοΐαση.  Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ξεφορτώνεσαι τους φόβους, το άγχος, τις εντάσεις και αποκτάς ηρεμία και διαύγεια.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μέθοδοι γιόγκα (Hatha, Kundalini, Vinyasa, Bikram, Ashtanga, Aerial, κλπ). Μπορείς να ψάξεις πληροφορίες για το κάθε είδος, εάν αποφασίσεις ότι η γιόγκα είναι κάτι που σ’ ενδιαφέρει, και να καταλήξεις σ’ αυτό που προτιμάς περισσότερο.

Το pilates, από την άλλη, είναι μια πολύ πιο σύγχρονη μέθοδος εκγύμνασης, καθώς ο εμπνευστής και δημιουργός της,  Joseph Hubertus Pilates, γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία (και με πατέρα Έλληνα!). Όπως μπορείς ίσως να φανταστείς, ο J. Pilates εμπνεύστηκε από τη γιόγκα, καθώς και από το zen, από φιλοσοφίες της Δύσης και από ιδέες σχετικά με τη φυσική αγωγή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Ουσιαστικά, έκανε έναν συνδυασμό της πνευματικής συγκέντρωσης και ελέγχου αναπνοής με τη θεωρία της ενόργανης γυμναστικής. Εντελώς πρωτοποριακά, αντιμετώπισε την άσκηση ως ολιστική θεραπεία που πρέπει να διορθώνει την κακή στάση, να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και να ανυψώνει το πνεύμα αφυπνίζοντας το μυαλό.

Έτσι, λοιπόν, η μέθοδος Pilates επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στη συνολική ενδυνάμωση με έμφαση στους μύες του κορμού, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, καθώς και στην ευλυγισία των μυών και στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι μία εξαιρετική μέθοδος αποκατάστασης, κατάλληλη για όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, είτε ασκούνται χρόνια είτε για πρώτη φορά. Δεν έχει καμία σημασία εάν έχεις ξαναδοκιμάσει οποιοδήποτε είδος άσκησης. Το pilates είναι ιδανικό, ακόμα και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Mature woman pilates

Βασικές ομοιότητες

Δεδομένου ότι το πιλάτες εμπνεύστηκε από τη γιόγκα, είναι επόμενο να έχουν πολλές ομοιότητες. Στόχος και των δύο είναι η βελτίωση της ισορροπίας, της ευλυγισίας και της μυϊκής συνέργειας, έχοντας ως επίκεντρο τον έλεγχο της αναπνοής.  Απλώς, στη γιόγκα η αναπνοή γίνεται από τη μύτη, ενώ στο πιλάτες η εισπνοή γίνεται από τη μύτη αλλά η εκπνοή από το στόμα.

Και οι δύο μέθοδοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη σωστή στάση σώματος, στην αύξηση κινητικότητας, στη μείωση του άγχους και των σωματικών πόνων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, καθώς και στην ενίσχυση της μνήμης, της συγκέντρωσης και στη βελτίωση της διάθεσης.

Κύριες διαφορές

Εκτός όμως από πολλές ομοιότητες, οι δύο μέθοδοι έχουν και κάποιες βασικές διαφορές.

Η γιόγκα είναι ουσιαστικά τρόπος ζωής. Ως άσκηση, δίνει έμφαση στις διατάσεις του σώματος και παράλληλα στοχεύει στην ισορροπία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Συμβάλλει στη βελτίωση του πεπτικού  και του αναπαραγωγικού συστήματος, καταπολεμά την κατακράτηση τοξινών και ενισχύει την αυτοκυριαρχία, τον αυτοέλεγχο και την ηθική δύναμη.

Το πιλάτες, από την άλλη, εστιάζει περισσότερο στην ενδυνάμωση του κορμού, στην αποκατάσταση τραυματισμών και στη βελτίωση του συντονισμού και του ελέγχου. Έχει έντονη κίνηση, σε αντίθεση με τη γιόγκα.

Pilates group

Τι να επιλέξεις

Αν ακόμα δεν ξεκαθάρισες ποια από τις δύο μορφές άσκησης σου ταιριάζει καλύτερα, ίσως σε βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.

Επίλεξε πιλάτες αν:

  • Σε ενδιαφέρει να ενισχύσεις τη δύναμή σου, εξασκώντας όλες τις μυϊκές ομάδες
  • Θέλεις να χτίσεις κοιλιακούς, καθώς εστιάζει πολύ στους μύες του κορμού και στην κοιλιά
  • Υποφέρεις από πόνους στη μέση. Είναι ιδανική άσκηση για ενδυνάμωση και στήριξη της μέσης, μειώνοντας σημαντικά τους πόνους.

Η γιόγκα είναι η καλύτερη λύση για σένα, αν:

  • Θέλεις να βελτιώσεις την ευλυγισία σου. Είναι αξεπέραστη άσκηση για ενίσχυση της ευλυγισίας.
  • Σε ενδιαφέρει η πνευματική ανάταση και ευεξία. Οι ασκήσεις της γιόγκα προσφέρουν ένα αίσθημα ευεξίας και ισορροπίας στο σώμα, ενώ οι τεχνικές αναπνοής παράλληλα ενισχύουν τη χαλάρωση και την εσωτερική συγκέντρωση.

Το σημαντικό είναι να εστιάσεις στους στόχους σου και σε αυτά που θέλεις να πετύχεις και μετά θα επιλέξεις τη μέθοδο που σου ταιριάζει καλύτερα.

Γιόγκα ή πιλάτες ή και τα δύο ίσως!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !