Λαδόπιτα Σκύρου

Tips

Μια νοστιμιά της κουζίνας των νησιών μας, που μπορούμε να την απολαύσουμε με τυρί ή σαλατικά αν θέλουμε την «αλμυρή» της εκδοχή ή ακόμα και με μέλι, ξηρούς καρπούς  κυρίως αμύγδαλα, που παράγει η Σκύρος και ψιλοκομμένα σύκα Κύμης. Η λαδόπιτα αρέσει πολύ και στα παιδιά οπότε στις διακοπές που ο χρόνος μας είναι αφιερωμένος σε αυτά αξίζει να το τολμήσουμε.

Το ξενοδοχείο Nefeli φημίζεται για την έμφαση που δίνει στη γαστρονομία και το πρωινό του θεωρείται από τα καλύτερα, μας έδωσε τη συνταγή και τη μοιραζόμαστε μαζί σας.

Χρόνος παρασκευής  30 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες / Εύκολο

Λαδόπιτα Σκύρου

Από το απίθανο ξενοδοχείο Νεφέλη, Χώρα Σκύρου

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. αλεύρι μαλακό για πίτες ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml νερό χλιαρό

20 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Για το φινίρισμα

Ξυνοτύρι

Ντοματάκια

Ρίγανη

Φυλλαράκια δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το αλάτι και ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση.

Βάζουμε τη μαγιά και αμέσως μετά το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη, που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 90 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Ζυμώνουμε και πάλι για λίγο και προσθέτουμε ρίγανη και το τυρί και κόβουμε σε μπαλάκια.

Αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να ξεκουραστεί η ζύμη.

Απλώνουμε στον πάγκο μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε τη ζύμη, που την έχουμε ανοίξει με τα χέρια μας και την πιέζουμε με ένα φύλλο λαδόκολλα ή με τα χέρια μας.

Κόβουμε σε κομμάτια.

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο. Μέχρι να ροδίσει από τη μία πλευρά και τη γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα λαδοπιτάκια μας για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε.

Πάνω από τη λαδόπιτα μπορούμε να βάλουμε ξυνοτύρι, ντοματάκια, κάπαρη ή μέλι και καρύδια στη γλυκιά της έκδοση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !