Μια σαλάτα ονειρική με μια πρωτότυπη βινεγκρετ ρακόμελο, κατσικίσιο τυρί Καλύμνου, παστέλι και γλυκά ξηρά σύκα.
Τη δοκιμάσαμε ατενίζοντας την ακριτική Τέλενδο. Η νοστιμιά και τα αρώματα δεν περιγράφονται. Η βινεγκετ ρακόμελο ήταν απλά υπέροχη.
Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά /Xρόνος αναμονής 2 ώρες/ Πολύ εύκολη
Πράσινη σαλάτα με βινεγκρετ ρακόμελο, κατσικίσιο τυρί, ξηρά σύκα, παστέλι και αχλάδι
Από την χαρισματική Νίκα Κωστοπούλου cheffe, Analeia luxury hotel, Αρμεός Kαλύμνου
Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. ρόκα, βαλεριάνα, σπάνακι baby ή άλλα πράσινα σαλατικά επιλογής σας
150 γρ ξηρά σύκα
1 μέτριο παστέλι, θρυμματισμένο
1 αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
150 γρ. κατσικίσιο τυρί Καλύμνου
2 ποτήρια γλυκό κρασί ανάμα
Για το ρακόμελο
200 ml ρακί ή τσίπουρο
2 καρφάκια γαρίφαλα
2 ξύλα κανέλλας Κεϋλάνης
50 ml θυμαρίσιο μέλι
Για τη βινεγκρέτ ρακόμελο
100 ml ρακόμελο
70 ml βαλσαμικό ξύδι
100 γρ μέλι θυμαρίσιο
50 γρ μουστάρδα
300 γρ ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τα ξηρά σύκα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μπολ. Τα μουλιάζουμε τα σύκα σε γλυκό κρασί ανάμα και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για 1-2 ώρες.
Ετοιμάζουμε το ρακόμελο.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ρακί και ρίχνουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα και το μέλι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ρακόμελο.
Βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και τα χτυπάμε δυνατά στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το τυρί και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την ποικιλία λαχανικών, ρίχνουμε την βινεγκρέτ ρακόμελο και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα στο πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τα σύκα, το αχλάδι, το παστέλι και τέλος το τυρί.

