Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με ζεστό νερό της βρύσης;

Tips

Mήπως πρέπει να αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει καυτό νερό από τη βρύση για να βράσετε πιο γρήγορα τα ζυμαρικά ή το ρύζι ή ακόμα για να συμπληρώσετε νερό καυτό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στην κατσαρόλα σας;

Nα ένα λάθος που πρέπει άμεσα να διορθώσουμε γιατί το μόνον που επιτυγχάνουμε είναι να επιβαρύνουμε την υγεία μας και της οικογένειάς μας.

Η λύση αν βιάζεστε και δεν θέλετε να περιμένετε το νερό να βράσει στην κατσαρόλα είναι ένας βραστήρας, που θα είναι πάντα δίπλα στην κουζίνα σας.

Το σωστό βήμα

Γεμίζουμε τον βραστήρα με τρεχούμενο νερό από τη βρύση και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να σβήσει μόνος του.  Ρίχνουμε το καυτό νερό στην κατσαρόλα, ανοίγουμε το μάτι και αφού πάρει βράση και πάλι και κοχλάσει ρίχνουμε το απαραίτητο αλάτι και αμέσως μετά τα μακαρόνια ή ότι άλλο θέλουμε.

Εννοείται ότι βγάζουμε τον βραστήρα από την πρίζα και αφήνουμε ανοικτό το καπάκι για να εξατμιστεί το νερό και να μην μείνει η υγρασία ώστε να αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια. Μόλις στεγνώσει κλείνουμε το καπάκι μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε και πάλι. Τελικά ο βραστήρας είναι από τις μικροσυσκευές που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το καυτό νερό της βρύσης;

To καυτό νερό προέρχεται από τον θερμοσίφωνα και εκεί το νερό έχει μείνει αρκετές ώρες. Οι παλιές πολυκατοικίες εξακολουθούν να έχουν παλιούς σωλήνες, κάποιες φθαρμένους οπότε προάγεται η δημιουργία βακτηρίων.

Σε πολλές περιοχές υπάρχουν ακόμα σωλήνες μολύβδου οπότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση το νερό σε θερμοκρασία 30ο C έχει διπλάσιο φορτίο μολύβδου, από ότι το νερό που είναι σε θερμοκρασία 15ο C.

Πως θα μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα νερού;

Η μόνη λύση για να μειώσετε το φορτίο επιβλαβών ουσιών στο νερό της βρύσης είναι να επιλέξετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος του νερού σύμφωνα με τις δικές ανάγκες. Συνήθως τα φίλτρα συγκρατούν το χλώριο, τα μέταλλα και τις οργανικές ύλες.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό για κάποιους λόγους είναι καλύτερα να περιορίσετε τη χρήση του νερού, μόνον για καθαριότητα και να μαγειρεύετε με εμφιαλωμένο νερό.

Το σίγουρο είναι ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται νερό του θερμοσίφωνα στη μαγειρική.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να υιοθετήσετε είναι να αφήνετε λίγο τη βρύση να τρέχει πριν χρησιμοποιήσετε το τρεχούμενο νερό. Αν μάλιστα λείψετε σε διακοπές για αρκετές ημέρες όταν επιστρέψετε πρέπει να αφήσετε το νερό να τρέξει για 3 λεπτά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !