Γιατί πρέπει να προτιμάμε τους χυμούς λαχανικών;

Tips

Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί λαχανικών χαρίζουν θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλές θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη από τους φυσικούς χυμούς λαχανικών;

Eίναι πλούσιοι σε βιταμίνες, σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι περνούν γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και επιτρέπουν στα κύτταρα να τρέφονται σε βάθος και να αναγεννιούνται ευκολότερα.

Τα χρώματά τους είναι ελκυστικά και έτσι ακόμα σε εκείνους που δεν αρέσουν τα λαχανικά στο πιάτο τους, μπορούν να παίρνουν τις βιταμίνες με τους χυμούς τους.

Επίσης είναι ένας τρόπος να συνηθίσουν τα παιδιά να πίνουν χυμούς, παρασυρόμενα από το χρώμα και τη γεύση, ενώ είναι δύσκολο να τα πείσουμε να τρώνε λαχανικά, στο πιάτο τους, που είναι τόσο απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Οι χυμοί λαχανικών έχουν λίγες θερμίδες και έτσι προσφέρουν μια εναλλακτική λύση, αποφεύγοντας αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Ακόμα προσφέρονται και για τη δημιουργία απίθανων smoothies ή cocktails χρησιμοποιώντας βοτάνια, αρωματικά και μπαχαρικά.

Σε περίπτωση που ακολουθούμε συγκεκριμένη διατροφή ή νηστεύουμε ή κατά την εγκυμοσύνη, σχεδόν όλοι οι χυμοί λαχανικών επιτρέπονται.

Σε κάποιους χυμούς μπορούμε να προσθέσουμε και αλκοόλ   αφού μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα απίθανο aperitif.

Eπίσης οι χυμοί λαχανικών ενυδατώνουν γευστικά τον οργανισμό, οπότε αποτελούν λύση για κάποιους που ξεχνάνε να πίνουν νερό…

Ένα ακόμα πλεονέκτημά των χυμών είναι η καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Όταν καταναλώνουμε ακόμα και μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, ο οργανισμούς πρέπει να υποβληθεί σε μεγάλη διαδικασία προκειμένου να προχωρήσει στην πέψη και την απορρόφηση των βιταμινών και των θρεπτικών στοιχείων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες, ανάλογα με τη μάσηση της τροφής, την ώρα, τον μεταβολισμό αλλά και την κατάσταση του κάθε οργανισμού.

Όμως η λήψη των θρεπτικών στοιχείων μέσω των χυμών λαχανικών, γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα σε ότι αφορά στην απορρόφησή από τα όργανα μας.

Οι χυμοί έχουν λιγότερες φυτικές ίνες, αφού στους αποχυμωτές ή στο μπλέντερ, η μεγαλύτερη ποσότητα διαχωρίζεται. Έτσι ο οργανισμός μπορεί πιο άνετα να προχωρήσει στην αποβολή τοξινών.

Οι χυμοί λαχανικών πρέπει να καταναλώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και κάθε εποχή πρέπει να επιλέγουμε τα δικά της λαχανικά. Αν μάλιστα εκτός από εποχικά επιλέξουμε και βιολογικά τότε είναι ακόμα καλύτερα.

Από τα αρωματικά και τα μπαχαρικά προτιμάμε τζίντζερ, κουρκουμά, κρόκο Κοζάνης, κανέλα, ρίγανη, θρούμπι, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, μέντα, εστραγκόν, ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένα πιπέρια, πάπρικα.

Ακόμα τους χυμούς μας μπορούμε να τους διανθίσουμε με ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο, κάσιους και φουντούκια.

Οι σπόροι τσία, οι ηλιόσποροι, ο πασατέμπος επίσης χαρίζουν ιδιαίτερες γευστικές πινελιές και δύναμη.

Η επιλογή δική σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !