Σπιτικό ψωμί με τυρί, αλλαντικά και καρύδια

Tips

Η Βάσω μας δίνει μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξουμε ένα νόστιμο ροδοψημένο σπιτικό ψωμί που θα μοσχοβολήσει το σπίτι. Μια θαλπωρή με απλά, ταπεινά υλικά που όλοι αποζητάμε. Το σίγουρο είναι ότι η οικογένειά σας θα το εκτιμήσει πολύ.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα ή άλλα τυριά όπως κεφαλογραβιέρα, κασέρι, γραβιέρα ταλαγάνι, χαλούμι κομμένα σε κύβους.

Επιλέγουμε τα αλλαντικά που αγαπάμε γαλοπούλα, ζαμπόν, σαλάμι αέρος ή μπύρας ή ακόμα και λουκανικάκια κομμένα σε λεπτές φέτες.

Μπορούμε να διανθίσουμε τη γεύση του τυρόψωμου προσθέτοντας  ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διάφορα μπαχαρικά όπως πιπέρια, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Χρόνος αναμονής 30 λεπτά/ Εύκολο

Σπιτικό ψωμί με τυρί, αλλαντικά και καρύδια

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα

Υλικά για 4 άτομα
350 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

230 ml σόδα αναψυκτικό

Μισό κ.γ. αλάτι

Μισό φλιτζάνι τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη

Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

1 κούπα με τυριά επιλογής μας, κομμένα σε κύβους

1 κούπα αλλαντικά επιλογής μας, κομμένα σε μικρά κομμάτια

Μισό φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα

1 σφηνάκι ούζο

Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα και ζυμώνουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το τυρί, τα αλλαντικά, την καρυδόψιχα και ζυμώνουμε και πάλι.

Πλάθουμε μια μπάλα που θα πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας, χωρίς να είναι χυλός.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Λαδώνουμε ένα μικρό πυρέξ και βάζουμε τη ζύμη στρώνοντας την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Ραντίζουμε με ούζο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους  200ο C για 45 λεπτά.

Το ψήσιμο πρέπει να το ρυθμίσουμε να ξεκινήσει από την κάτω επιφάνεια του φούρνου που θα παραμείνει για 15 λεπτά και θα τελειώσουμε ανάβοντας το επάνω επίπεδο και το κάτω μαζί.

Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και μοσχοβολά το σπίτι.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τα καρύδια με λίγο αλεύρι για να σταθούν περίπου στη μέση του ψωμιού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !