Tips για τέλεια γεύματα στον…ατμό

Tips

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια υγιεινή και ευέλικτη μέθοδος μαγειρέματος των τροφίμων που διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά, τις γεύσεις και την υφή του φαγητού ενώ παράλληλα μειώνει την ανάγκη για πρόσθετα λίπη και έλαια. Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα ώστε να μάθετε τα βασικά της μαγειρικής στον ατμό και να δημιουργήσετε τέλεια γεύματα.

Επιλέξτε τον σωστό εξοπλισμό

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο μαγείρεμα στον ατμό είναι η επιλογή του σωστού εξοπλισμού. Θα χρειαστείτε ένα καλάθι ατμού ή έναν δίσκο ατμού που χωράει μέσα σε μια κατσαρόλα ή ένα γουόκ με καπάκι που εφαρμόζει σφιχτά. Διατίθενται επίσης ηλεκτρικοί ατμομάγειρες και φούρνοι μικροκυμάτων με λειτουργία ατμού που είναι και η πιο βολικές λύσεις.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα νερού

Όταν μαγειρεύετε στον ατμό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα νερού. Το πολύ νερό μπορεί να κάνει το φαγητό σας άνοστο, ενώ το πολύ λίγο νερό μπορεί να προκαλέσει κάψιμο της κατσαρόλας ή του ατμομάγειρα. Γενικά, θα χρειαστείτε περίπου 3 εκατοστά νερό στον πάτο της κατσαρόλας ή στο καλάθι του ατμού. Ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για συγκεκριμένες συστάσεις για τον εξοπλισμό σας.

Μην παραγεμίζετε τα καλάθια

Ο υπερβολικός συνωστισμός των τροφίμων στο καλάθι του ατμού μπορεί να εμποδίσει τη σωστή κυκλοφορία του ατμού και να οδηγήσει σε ανομοιόμορφα μαγειρεμένα τρόφιμα. Αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσα στα κομμάτια του φαγητού για να βεβαιωθείτε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα.

Καρυκεύστε το φαγητό σας

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια ήπια μέθοδος μαγειρέματος που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το φαγητό να έχει αδιάφορη γεύση, αν δεν το καρυκεύσετε σωστά. Χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα για να βελτιώσετε τη γεύση και το άρωμα του φαγητού σας.

Παρακολουθήστε τους χρόνους μαγειρέματος

Οι χρόνοι μαγειρέματος στον ατμό μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και το πάχος των κομματιών. Είναι απαραίτητο να προσέχετε τον χρόνο μαγειρέματος για να αποφύγετε το υπερβολικό ή λίγο ψήσιμο του φαγητού. Ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος ή χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό έχει μαγειρευτεί στη σωστή θερμοκρασία.

Αφήστε το φαγητό να…ξεκουραστεί

Μετά το μαγείρεμα στον ατμό, αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν και ενισχύει τη γεύση του φαγητού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !