Τα κουλουράκια που καλωσορίζουν το φθινόπωρο. Είναι πανεύκολα στην παρασκευή τους και πολύ νόστιμα.
Συνοδεύουν τον καφέ, το γάλα ή το τσάι. Εθιμικά στην Πάτρα το βουτούσαν και στο κρασί, στο τέλος του γεύματος.
Κουλουράκια του γάμου και της χαράς
Επίσης ένα ακόμα έθιμο της χαράς και του γάμου θέλει να κρεμιούνται τα κουλουράκια με κορδέλες στα δένδρα για να είναι γλυκιά η ζωή των νεονύμφων.
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολη
Τραγανά Κουλουράκια κρασάτα
Από τη Βάσω Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 25 κουλουράκια
330 γρ αλεύρι κίτρινο
80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml κρασί λευκό ξηρό
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. baking powder
Για το φινίρισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Λευκό ξηρό
Tρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με την baking powder και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε ένα κενό στη μέση και ρίχνουμε τα το ελαιόλαδο, το κρασί και ζυμώνουμε καλά.
Δημιουργούμε μια μπάλα από τη ζύμη και κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι.
Φτιάχνουμε κορδόνια και κόβουμε.
Ενώνουμε τις δύο άκρες από τα κορδόνια και δημιουργούμε κουλουράκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.
Με πινέλο τα αλείφουμε στην επιφάνειά τους, πρώτα με το κρασί και μετά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 25 λεπτά στις αντιστάσεις στη μέση του φούρνου.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν καλά χωρίς να τα σκεπάσουμε, για να μείνουν τραγανά.