Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Tips

Η καλύτερη συνταγή για γιορτινό φρουτοκέικ ωρίμανσης, όπως λέγεται. Γεύση γιορτής και χαράς, που σηματοδοτεί την ευζωία, αφού ξεχειλίζει  φρουτάκια και ξηρούς καρπούς. Παραδοσιακά πιστεύεται ότι συμβολίζει όλα τα καλά που έρχονται στον κόσμο με τη γέννηση του Χριστού. Σε πολλές χώρες το χρησιμοποιούν και σαν βασιλόπιτα. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 45 λεπτά / Εύκολο

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Από την Nicole Fabienne, Αλσατία

Υλικά για 12 άτομα

1 κ.γ μαγειρική σόδα

236 ml  κρέμα γάλακτος, πλήρη λιπαρών

200 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές

100 γρ. πράσινο σύκο ή πράσινο νεράντζι, κομμένο σε καρέ

130 γρ. χουρμάδες ή βερίκοκο αποξηραμένο, ψιλοκομμένα 80 γρ. κεράσια γλασέ, κομμένα στα 4

100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, άψητα ή ψημένα χωρίς αλάτι

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, σε κουταλιές

8 κ.σ ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 μεγάλο βιολογικό αυγό

Ψιλοτριμμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

1 κ.γ αλάτι

60 ml κονιάκ ή Grand Marnier

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα ξηρά ή γλασαρισμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ¼ του φλιτζανιού αλεύρι, για να καλυφθούν εντελώς και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα της κρέμας γάλακτος.

Ανακατεύουμε και πάλι και προσθέτουμε τα υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι σιγά σιγά ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το μείγμα των φρούτων και των ξηρών καρπών στο χυλό και ανακατεύουμε καλά για να διαμοιραστούν τα φρούτα.

Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στο στρογγυλό ταψί και φροντίζουμε να προεξέχουν τα πλαϊνά για να βγει εύκολα το φρουτοκέικ.

Ρίχνουμε τη ζύμη και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C και από κάτω βάζουμε μια σχάρα με ταψί, που έχει νερό για να πετύχουμε καλύτερο ψήσιμο.

Ψήνουμε για 1 ½ – 1 ¾ ώρα και μετά βυθίζουμε στη μέση του κέικ τη μύτη του μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμο διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα.

Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν έχει εξατμιστεί το νερό στο ταψί και το ανανεώνουμε. Επίσης αν ροδίσει πολύ το κέικ καθώς ψήνεται, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή λίγο αλουμινόχαρτο.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφαιρούμε από το ταψί.

Το βάζουμε με το χαρτί σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Τρυπάμε με ένα καλαμάκι ή μαχαίρι σε διάφορα σημεία της επιφάνειας του κέικ και ρίχνουμε το ποτό.

Τυλίγουμε το κέικ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες να αναδυθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και κόβουμε σε κομμάτια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !