Οι ξύλινες κουτάλες έχουν τα μυστικά τους

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Οι ξύλινες κουτάλες ήταν, είναι και θα παραμείνουν από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία της μαγειρικής μας.

Τις βλέπουμε να δίνουν το παρών ακόμα και σε υπερσύγχρονες κουζίνες δίπλα σε κουτάλες μεταλλικές, σιλικόνης και άλλων υλικών.

Επαγγελματίες chef επιλέγουν ξύλινες κουτάλες, αλλά και ερασιτέχνες μάγειρες με άποψη και τις εκτιμούν ιδιαίτερα. Είναι καμωμένες από διάφορα ξύλα είδη ξύλου κυρίως από ελιά, καρυδιά, ακακία, πλάτανο, οξιά, κερασιά, σφένδαμου, αλλά και τικ. Τα ξύλα επιλέγονται για την ανθεκτικότητά τους, την αντοχή στη θερμότητα και την αισθητική τους.

Το ξύλο ελιάς είναι πολύ δημοφιλές γιατί είναι πολύ σκληρό, λιγότερο πορώδες και έχει ωραίο χρώμα με «νερά».

Επειδή μάλιστα η ελιά θεωρείται από την αρχαιότητα ιερό δέντρο, συνήθιζαν διαχρονικά να φτιάχνουν χρηστικά αντικείμενα για τη διατροφή από αυτό το ξύλο Η υψηλή πυκνότητά του ξύλου το κάνει σταθερό και σκληρό με μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή στην καθημερινή χρήση. Σύμφωνα με την ποικιλία του δέντρου, το υψόμετρο που μεγαλώνει και την ικανότητα του κατασκευαστή, το ξύλο αποκαλύπτει τις ιδιαίτερες μοναδικές και όμορφες γραμμές του.

Το σημαντικό είναι ότι λαδώνονται με ένα στρώμα καθαρού ελαιολάδου, χωρίς ίχνος στιλβωτικής ουσίας ή χημικών, λίγο πριν φθάσουν στην κουζίνα σας.

Για τη συντήρησή τους μετά από μακρά χρήση σε περίπτωση που οι γραμμές του ξύλου έχουν θαμπώσει, απλά απλώστε πάνω τους καθαρό ελαιόλαδο.

Οι κουτάλες από ξύλο πλάτανου έχουν μοναδικό χαρακτήρα και είναι απολύτως χειροποίητες.

Το ξύλο τικ είναι σκληρό ξύλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολύ ανθεκτικών κουταλών.

Οι ξύλινες κουτάλες είναι οικονομικές, ανθεκτικές και πολυχρηστικές. Σε αντίθεση με τις μεταλλικές κουτάλες, οι ξύλινες δεν διαχέουν τη θερμότητα, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να καούμε, ούτε αντιδρούν χημικά με όξινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες σε μία σάλτσα.

Επίσης, δεν καταστρέφουν την επιφάνεια στα αντικολλητικά σκεύη και, σε αντίθεση με τα πλαστικά εργαλεία, δεν κινδυνεύουν να λιώσουν.

Μάλιστα αν τις φροντίζουμε σωστά, θα κρατήσουν για πολλά χρόνια.

Πώς τις καθαρίζουμε;
Το ξύλο είναι πορώδες οπότε απορροφούν οσμές και τριχοειδή μέρη των τροφών. Με τον ίδιο μηχανισμό απορροφούν και τα χημικά οπότε οι ξύλινες κουτάλες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα μαχαιροπήρουνα, που τα βάζουμε στο πλυντήριο.

Οι κουτάλες πλένονται αποκλειστικά στο χέρι, αμέσως μετά τη χρήση τους με ζεστό νερό και ένα απαλό σαπούνι, το καλύτερο είναι ελαιόλαδου όπως της γιαγιάς…

Άλλος τρόπος καθαρίσματος είναι το λεμόνι και η μαγειρική σόδα για να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές.

Πασπαλίζουμε τις κουτάλες με σόδα και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια χυμό λεμονιού και αφήνουμε την κουτάλα έτσι για 20 λεπτά Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα ήπιο σαπούνι και την ξεπλένουμε αφήνοντάς την να στεγνώσει εντελώς.

Να θυμάστε …
Οι ξύλινες κουτάλες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 5 χρόνια γιατί μπορεί να έχουν σπάσει.

Όμως αν έχουν εμφανιστεί σχισίματα, που αυτό συνήθως γίνεται από το πλυντήριο και όταν δεν τις φροντίζουμε, πρέπει να τις αλλάξουμε γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, στα κενά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !