Αχλάδι με γλυκό κρασί και κρέμα τυριού

Τα μυστικά των Chef

Ένα φίνο γιορτινό φρουτένιο γλυκό με μαυροδάφνη και μια κρέμα τυριού με βελούδινη υφή. Η μόνη μικρή δυσκολία είναι να αφαιρέσουμε το εσωτερικό του κοτσανιού, αλλά με το ειδικό εργαλείο είναι παιχνίδι. Ένα γλυκό απίθανο που γίνεται πολύ εύκολα και χαρίζει άρωμα μοναδικό… και αν θέλουμε το στολίζουμε με καραμέλα.

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Αχλάδι με γλυκό κρασί και κρέμα τυριού

Από τη Νανά Γκαμπούρα βραβευμένη, executive chef, Σέρβια Κοζάνης

Υλικά για 4 άτομα

Για την κρέμα

300 γρ. κρεμώδες τυρί τσαλαφούτι, κατίκι ή άλλο

200 ml κρέμα γάλακτος, με χαμηλά λιπαρά

2 κ.σ. ζάχαρη

Βανίλια

80 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τα αχλάδια

4 μεγάλα αχλάδια, καθαρισμένα

500 ml γλυκό κρασί Σάμου ή Μαυροδάφνη

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων

2 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Αρμπαρόριζα ή φύλλα μέντας

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε δυνατά σε παγωμένο κάδο του μίξερ με το σύρμα, την κρύα κρέμα γάλακτος, με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί.

Σε μεταλλικό μπολ παγωμένο ρίχνουμε το τυρί, την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την κρέμα τυριού στη σαντιγί ανακατεύοντας με την μαρίζ απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ετοιμάζουμε τα αχλάδια. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το σκληρό εσωτερικό και αφήνουμε μόνο το κοτσανάκι τους.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, τη ζάχαρη, το μέλι και τα ξυλάκια κανέλας και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα αχλάδια και αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ανά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να πάρουν ομοιόμορφα το χρώμα από το κόκκινο ή λευκό κρασί και σερβίρετε.

Σερβίρουμε βάζοντας σαν βάση την κρέμα και από πάνω το αχλάδι.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα κρασιού και διακοσμούμε με αρμπαρόριζα ή φύλλα μέντας.

Μικρά μυστικά

Για να έχει η σαντιγί βελούδινη υφή θα πρέπει η κρέμα να πολύ κρύα και ο κάδος του μίξερ όπως και το σύρμα να είναι μόλις βγαλμένα από την κατάψυξη…

Αν θέλουμε έντονο χρώμα στα αχλάδια χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί μαυροδάφνη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !