Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο περίπου 9-11 ½ λίτρα αλκοόλ καταναλώνονται ανά κάτοικο στην ΕΕ. Αυτή η κατανάλωση είναι υπαίτια για το θάνατο σχεδόν 3 εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς κάθε χρόνο. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και συχνά αναφέρονται τα οφέλη από το κρασί ή την μπύρα. Τελικά το αλκοόλ κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας;
Eμείς σήμερα θα διερευνήσουμε τις αλήθειες και τους μύθους σχετικά με την μπύρα. Είτε πρόκειται για αυτές τύπου Lager, που είναι ο ορισμός της απόλυτα εύκολης γευστικά μπύρας, είτε για τις Pils με την λίγο πιο έντονη πικράδα σε συνδυασμό με την ανάλαφρη γεύση, είτε για τις αρωματικές Ale με μεγαλύτερη ένταση στο ποτήρι, είτε τις smoked lager με τον έντονο καπνιστό χαρακτήρα.
Στόχος μας είναι μελετώντας τα βιβλιογραφικά δεδομένα να σας ενημερώσουμε σχετικά με το αφήγημα που ακολουθεί την μπύρα, σε κάθε είδος της.
Οι γιαγιάδες έπιναν μπύρα για να προστατευτούν από την οστεοπόρωση ισχύει;
Αλήθεια
Nαι, η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση. Η ασθένεια λόγω της αποβολής οστικής μάζας μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικά εύθραυστα οστά. Είναι συχνό φαινόμενο στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επειδή η οστική μάζα μειώνεται με την ανεπάρκεια των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων.
Αυτό το όφελος θα μπορούσε να αποδοθεί στην παρουσία πυριτίου, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αναμόρφωση των οστών. Μισό λίτρο μπύρας περιέχει έως και 8 mg πυριτίου, που είναι το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Το πλεονέκτημα αυτής της πρόσληψης είναι διπλό, γιατί η μπύρα αφομοιώνεται πιο εύκολα από τον οργανισμό από τα τρόφιμα πλούσια σε πυρίτιο, όπως είναι για παράδειγμα οι μπανάνες.
Επιπλέον, μελέτες δείξει ότι η χουμουλόνη, μια ένωση από τον λυκίσκο και η αιθανόλη παίζουν κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση της μείωσης της οστικής πυκνότητας.
Η μέση κατανάλωση που δίνει θετικά αποτελέσματα θα ήταν μεταξύ 28 και 57 g αλκοόλ την εβδομάδα δηλαδή 3-6 ποτήρια.
Η μπύρα συμβάλει σε πλούσια γαλουχία;
Mύθος
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η μπύρα και το αλκοόλ γενικά, δεν προάγουν τη γαλουχία.
Η κατανάλωση αλκοόλ πράγματι προκαλεί αύξηση των επιπέδων προλακτίνης, που είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την παραγωγή γάλακτος, παράλληλα όμως μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ωκυτοκίνης, της ορμόνης που συμβάλει στην απελευθέρωση γάλακτος από το στήθος.
Συνήθως οι μητέρες μετά την κατανάλωση μπύρας αισθάνονται μεν το στήθος τους πιο «γεμάτο», αλλά δυσκολεύονται να βγάλουν γάλα, το οποίο με την επήρεια του αλκοόλ είναι μάλλον κακής ποιότητας.
Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι η βύνη κριθαριού μπορεί να προάγει τη γαλουχία. Περιέχει μόρια που ονομάζονται β-γλυκάνες που δρουν διεγείροντας την υπόφυση και αυξάνοντας την έκκριση προλακτίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει τη σύνθεση του γάλακτος.
Σε κάθε περίπτωση, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για το μωρό. Έτσι είναι προτιμότερο να προετοιμάσετε ένα έγχυμα κριθαριού ή να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που το περιέχουν.
Τελικά η μπύρα παχαίνει;
Αλήθεια
Μια μπύρα περίπου 25cl έχει τόσες θερμίδες όσες και ένα αναψυκτικό με ζάχαρη όπως η κόκα κόλα, δίνει περίπου 110 θερμίδες.
Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση δεν σημαίνει απαραίτητα σημαντική αύξηση βάρους, όλα εξαρτώνται από τη γενική διατροφή μας. Το βάρος αυξάνεται κυρίως από τα συνοδευτικά της μπύρας όπως τυριά, λουκάνικα, λιπαρά κρέατα και έτσι οδηγούνται οι πότες στο γνωστό φαινόμενο της «μπυροκοιλιάς».
Επομένως, η μπύρα ευθύνεται μόνο έμμεσα για την αύξηση βάρους, όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Όμως να θυμάστε ότι σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης δηλαδή για τον άνδρα, περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα και για μια γυναίκα περισσότερα από ένα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαταραχών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία αυξάνεται γεωμετρικά.
Να θυμάστε πάντα ότι οι μπύρες είναι απολαυστικές και κάθε τύπος συνοδεύει αρμονικά τα μεζεδάκια και την παρέα αλλά πρέπει να καταναλώνεται υπεύθυνα.
Βιβλιογραφία
Jonathan Powell, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Nutrition Review. Canal-Macias, Effect of beer drinking on ultrasound bone mass in women, Nutrition 2009, vol. 25, σσ. 1057-1063
Mennella J. Monell, Alcohols effect on lactation, Alcohol Res Health. 2001, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια, Η.Π.Α. Μπύρα
Julie Mennella, Gary Beauchamp. Αναπτυξιακή Ψυχοβιολογία. Επιδράσεις της μπύρας σε βρέφη που θηλάζουν.
Julie Mennella, Gary Beauchamp. Jama. 1993, 269(13):1637-1638. Θηλασμός και επίπεδα προλακτίνης σε θηλάζουσες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού.
Julie Mennella, Marta Yanina Pepino. Παιδιατρική, Τομ. 125 Αρ. 5, 2010 σελ. e1162 -e1170.