Ένα πιάτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Μαμαδίστικο φαγητό νοσταλγικό που είναι τελευταία πολύ trendy…
Μια πλούσια ελληνική σαλάτα ή απλά τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί χαρίζει στο φαγητό μας γεύση μοναδική…
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Πολύ εύκολο
Αυγά με πατάτες τηγανητές
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Aμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες για τηγάνισμα
6 αβγά
Ελαιόλαδο
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε στρογγυλές ή σε στικς κλασικά. Το πάχος τους πρέπει να είναι περίπου μισό εκατοστό.
Τις πλένουμε και τις σουρώνουμε για να φύγει το νερό και τις απλώνουμε σε πετσέτα, ώστε να μην έχουν καθόλου νερά.
Αλατίζουμε τις πατάτες.
Σε βαθύ τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο, που έχει κάψει καλά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε.
Μετά από 8 λεπτά τις γυρίζουμε για να πάρουν ωραίο χρώμα και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τηγανιέρα για μεγαλύτερη ευκολία αν έχουμε.
Αραδιάζουμε τις πατάτες σε μεγάλη πιατέλα, που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί να φύγει το ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τα αυγά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
Σπάμε το κάθε αυγό σε χωριστά μπολάκια και κατόπιν τα προσθέτουμε ανά 2 στο τηγάνι.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι, για περίπου 2-3 λεπτά.
Αν θέλουμε να καλυφθεί το κρόκος ρίχνουμε καυτό ελαιόλαδο με ένα κουτάλι πάνω στον κρόκο.
Σε πιατέλα βάζουμε τις πατάτες και αν θέλουμε για περισσότερο άρωμα και γεύση ξεχωριστή ρίχνουμε χυμό λεμονιού και ανθό αλατιού.
Πάνω από τις πατάτες βάζουμε τα αυγά και ρίχνουμε λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι, πάνω στον κρόκο.
Μόλις σερβίρουμε τις πατάτες σπάμε με ένα μαχαίρι του κρόκους για να περιχυθούν πάνω στις πατάτες.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τις πατάτες με τυρί φέτα σπασμένο με πιρούνι ή λίγη γραβιέρα τριμμένη.
Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε τις πατάτες με ρίγανη αποξηραμένη ή πάπρικα ή ακόμα και ξύσμα λεμονιού.
Για λιγότερες ενοχές φτιάχνουμε τις πατάτες στο air fryer.