Μοσχαράκι γιουβέτσι

Tips

Μια γευστική δημιουργία νοσταλγική της ελληνικής κουζίνας. Το γιουβέτσι είναι νόστιμο, μυρωδάτο και απολαυστικό αφού αρέσει σε όλους, άρα δεν χρειάζεται να προβληματιστούμε.

Είναι ένα πιάτο «passe partout», δηλ. ένα πιάτο που πάει με όλα. Μου αρέσει να το απολαμβάνω με ένα ποτήρι κρασί αγιωργήτικο ή ξινόμαυρο λίγο δροσερό.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 50 λεπτά / Εύκολο

Μοσχαράκι γιουβέτσι

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe, Aμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα

1200 μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες

¾  φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ολόκληρο

1 κομμάτι πράσο

3 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό ντομάτες τριμμένες

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

Ένα ποτήρι λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή ροδίτη

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπαχάρι σε κόκκους

Κανελογαρύφαλα, σε σκόνη

Αλάτι θαλασσινό

Ποικιλία από τριμμένα τυριά γραβιέρα, αρσενικό ή παρμεζάνα

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και «θωρακίζουμε» ολόγυρα το κρέας γυρίζοντάς το με λαβίδα  γύρω γύρω για 8-10 λεπτά.

Προσθέτουμε ολόκληρα το κρεμμύδι, και το πράσο και αφήνουμε να λαδωθούν.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για 1 ώρα.

Λίγο πριν το τέλος, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπαχάρι και τα κανελογαρύφαλλα.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.

Το αδειάζουμε σε γάστρα.

Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας.

Από σουρωτό περνάμε την σάλτσα και αφαιρώντας τα λαχανικά περιχύνουμε το φαγητό.

Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.

Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κριθαράκι και δύο δάχτυλα ακόμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά.

Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε με το μίγμα των τυριών και αφήνουμε την γάστρα στον φούρνο για 10 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΑυγά με πατάτες τηγανητές
Επόμενο άρθροΡοδοαλευριά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !