Το σπιτικό παριζάκι κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαμβάνουν υγιεινά αλλαντικά χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά χρώματα. Το συγκεκριμένο παριζάκι αποκτά ένα όμορφο ροζ χρώμα με τη βοήθεια του ζωμού από παντζάρι, προσθέτοντας μια χαρούμενη πινελιά που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό για όλους, ιδιαίτερα τα παιδιά. Εδώ θα βρεις μια εύκολη συνταγή που σου επιτρέπει να φτιάξεις το δικό σου παριζάκι, γεμάτο θρεπτικά στοιχεία και εξαιρετική γεύση.
Υλικά που θα Χρειαστείς
500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (ή και λίγο μπούτι για πιο ζουμερή υφή)
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ή άμυλο πατάτας (για σταθερότητα στην υφή)
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι θυμάρι ή ρίγανη
3-4 κουταλιές της σούπας ζουμί από παντζάρι (για το ροζ χρώμα)
Για τον Ζωμό Παντζαριού
1 μικρό παντζάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Προετοίμασε τον Ζωμό Παντζαριού
Για να δημιουργήσεις το φυσικό ροζ χρώμα στο παριζάκι, ξεκίνα με το ζουμί παντζαριού. Βράσε το παντζάρι σε νερό για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει το νερό ένα βαθύ ροζ χρώμα. Σούρωσε το ζουμί και άφησέ το να κρυώσει καλά πριν το προσθέσεις στο μείγμα κοτόπουλου.
Ετοίμασε το Μείγμα Κοτόπουλου
Κόψε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και βάλε το σε μπλέντερ. Πρόσθεσε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το σκόρδο (προαιρετικά) και το θυμάρι. Χτύπησέ τα μέχρι να αποκτήσεις έναν ομοιογενή και λείο πολτό, χωρίς κομμάτια. Το μυστικό είναι η απαλή, ομοιόμορφη υφή, που θα κάνει το παριζάκι να μοιάζει σαν αγοραστό.
Πρόσθεσε το Ζουμί Παντζαριού και το Άμυλο
Ρίξε σταδιακά το ζουμί παντζαριού στο μείγμα κοτόπουλου μέχρι να αποκτήσει το ροζ χρώμα που επιθυμείς. Πρόσθεσε το κορν φλάουρ και ανακάτεψε καλά για να δέσει το μείγμα. Το άμυλο θα βοηθήσει το παριζάκι να κρατήσει τη μορφή του όταν ψηθεί και να αποκτήσει σταθερή υφή.
Τύλιξε και Μαγείρεψε
Άπλωσε το μείγμα σε λαδόκολλα και τύλιξέ το σφιχτά σε κυλινδρικό σχήμα. Δέσε τις άκρες ή τοποθέτησέ το σε σακούλα ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του. Βράσε το ρολό σε μια κατσαρόλα με νερό ή ψήσε το στον ατμό για περίπου 1 ώρα. Ο ατμός ή το βράσιμο βοηθούν να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να διατηρηθεί το ζουμερό αποτέλεσμα.
Άφησε το Παριζάκι να Κρυώσει
Μετά το μαγείρεμα, άφησε το παριζάκι να κρυώσει τελείως πριν το ανοίξεις και το κόψεις. Το ροζ χρώμα θα είναι ακόμη πιο όμορφο και η υφή του σταθερή, ιδανική για λεπτές φέτες.
Απόλαυση χωρίς Συντηρητικά
Αυτό το σπιτικό παριζάκι κοτόπουλου, με το φυσικό ροζ χρώμα του παντζαριού, είναι μια υγιεινή εναλλακτική που μπορείς να απολαύσεις σε σάντουιτς, σαλάτες ή ως ελαφρύ σνακ. Είναι νόστιμο, εύκολο να το φτιάξεις και σίγουρα θα γίνει αγαπημένο σε κάθε σπίτι, ειδικά αν προτιμάς να αποφεύγεις τα πρόσθετα και τα συντηρητικά.