Ένα γλυκάκι που γίνεται εύκολα και είναι πολύ νόστιμο.
Είναι απίθανο σνακ χωρίς σιρόπι ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε στο γραφείο ή τα παιδιά στο σχολείο.
Εμείς την απολαύσαμε στη Μονή, που στέκει στον Ιερό βράχο της Πρασινάδας ατενίζοντας τα ονειρικά δάση της οροσειράς της Ροδόπης και ζητήσαμε τη συνταγή για να τη μοιραστούμε μαζί σας.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολη
Γιαουρτόπιτα μοναστηριακή
Από τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Ιερός Βράχος Πρασινάδας, Δράμα
Υλικά για ένα ταψί 25Χ25
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελλάκι μπέικιν παόυντερ
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλα φρέσκα αυγά
3 βανίλιες
Ξύσμα από 3 φρέσκα πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ
Μια πρέζα αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάδος του μίξερ πρέπει να εντελώς στεγνός και καθαρός.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Τα ρίχνουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε τα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί και με την μαρίζ ισιώνουμε την επιφάνεια.
Πρέπει να γεμίσουμε το 1/3 από τη φόρμα ή το ταψί γιατί θα φουσκώσει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.
Δεν πρέπει όσο ψήνεται να ανοίξουμε το φούρνο γιατί η γιαουρτόπιτα θα «πέσει», θα ξεφουσκώσει.
Τελευταία στιγμή μόλις την βγάλουμε από το φούρνο την ραντίζουμε και 1 σφηνάκι κονιάκ.
Αφήνουμε 1 ώρα περίπου και αφού κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια.