Με την ευκαιρία του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Δράμας, που είμαστε και χορηγοί επικοινωνίας, βρεθήκαμε στο πανέμορφο Σιδηρόνερο, δίπλα στο δάσος της Ελατειάς Ροδόπης. Κάναμε σαφάρι άγριων μανιταριών με αρχηγό τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη, περίφημο μανιταροσυλλέκτη και μαγειρέψαμε στο δάσος.
Τα σπάνια άγρια μανιτάρια αφυδατώνονται από τον Παναγιώτη και έτσι εκτός από ασφαλή έχουν περισσότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D και αντιοξειδωτικών, γιατί στεγνώνουν στον ήλιο. Τα μανιτάρια είναι πολύ νόστιμα και αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Πρόσφατα αποδείχθηκε από μελέτη της Γερμανικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Hohenheim της Στουτγκάρδης ότι τα μανιτάρια είναι «βόμβες» βιταμίνης D, που θωρακίζει τον οργανισμό μας και την έχουμε τόσο ανάγκη αυτή την εποχή.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Εύκολο
Μακαρονάκι κοφτό με άγρια μανιτάρια
Από τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη, Μανιτάρια Σιδηρόνερου, Δράμα
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ κοφτό μακαρονάκι
100 γρ βασιλομανίταρα, φρέσκα ή αφυδατωμένα
80 γρ λεντινούλες φρέσκες ή αφυδατωμένες
100 γρ. πορτομπέλο μανιτάρια, φρέσκα ή αφυδατωμένα
100 γρ. μανιτάρια αγαρικά, φρέσκα ή αφυδατωμένα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια κεράσι
1 πιπεριά Φλώρινας, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. άγριο σκόρδο, αφυδατωμένο
60 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
750 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό ζωμό λαχανικών τα αφυδατωμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε 15 λεπτά, για να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση.
Σουρώνουμε καλά τα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα φρέσκα ή αφυδατωμένα μανιτάρια, την πιπεριά και σοτάρουμε ελαφρά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και «σβήνουμε» με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, το ζωμό από τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι, το άγριο σκόρδο και βράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προς το τέλος προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε όπως είναι αχνιστό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τυρί γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.