Mαγιονέζα, κέτσαπ ή σάλτσα κοκτέιλ… ποια έχει τις λιγότερες θερμίδες;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Δύο σάλτσες αγαπημένες ειδικά από τα παιδιά και τους νέους. Η απόλυτη αρμονία πατάτες τηγανητές με κέτσαπ ή μαγιονέζα ή ανάμειξη και των δύο…

Η ερώτηση είναι ποια από τις δύο έχει τις περισσότερες θερμίδες ή το περισσότερο λίπος. Ας ξεκινήσουμε τους υπολογισμούς και το αποτέλεσμα θα ανατρέψει αυτά που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Όλοι ξέρουμε ότι και οι δύο σάλτσες μας χαρίζουν πολλές θερμίδες και πιστεύουμε ότι το θερμιδικό φορτίο και στις δύο είναι το ίδιο.

Η μαγιονέζα;

Τα συστατικά για την παρασκευή της μαγιονέζας είναι ελαιόλαδο ή άλλο λάδι, κρόκους αυγών, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

Έτσι υπολογίζεται ότι η μαγιονέζα μας χαρίζει… στα 100 γρ. περίπου 700 θερμίδες και 75 γρ. λίπους.

Μάλιστα κάποιες βιομηχανικές μαγιονέζες έχουν ακόμα περισσότερες θερμίδες γιατί και το λίπος που χρησιμοποιείται είναι πολύ περισσότερο… Από μελέτες προκύπτει ότι η σύνθεση της εργοστασιακής μαγιονέζας έχει 70% λάδι, διαφορετικής σύνθεσης.

Η αλήθεια είναι ότι η μαγιονέζα χρησιμοποιείται πολύ και ειδικά οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν ζουν χωρίς αυτήν… Άλλωστε έχει ψηφιστεί ότι είναι η νούμερο 1 σάλτσα στη διατροφή τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την μαγιονέζα σαν βάση και για την παρασκευή άλλων γευστικών δημιουργιών.

Η Κέτσαπ;

Τα συστατικά για την παρασκευή της κέτσαπ είναι ντομάτες, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών, που θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό στις διάφορες εταιρίες.

Έτσι υπολογίζεται ότι τα 100 γραμμάρια της κέτσαπ μας δίνουν από 100 μέχρι 120 θερμίδες ανάλογα με τη συνταγή που παράγεται.

Κάποιες κέτσαπ που είναι πολύ γλυκές, καλύτερα να αποφεύγονται γιατί σε κάθε μεγάλη ντομάτα που χρησιμοποιούν αντιστοιχούν περίπου 2 κύβοι ζάχαρης.

Η κέτσαπ επίσης δεν περιέχει λίπη, που είναι βασικό.

Οι θερμίδες της υπολογίζεται ότι είναι 7 φορές λιγότερες από τη σάλτσα μαγιονέζας.

Άρα η κέτσαπ κερδίζει στα σημεία…. και είναι προτιμότερη για διατροφικές αμαρτίες.

Η σάλτσα κοκτέιλ;

Τα συστατικά για την παρασκευή της σάλτσας κοκτέιλ είναι μαγιονέζα, σάλτσα ντομάτας και αλκοόλ συνήθως ουίσκι ή μπράντι. Το κάθε γραμμάριο αλκοόλ δίνει 7-8 θερμίδες.

Συνήθως όμως στα fast food παρασκευάζεται από μείγμα μαγιονέζας, κέτσαπ και χημικά πρόσθετα και ονοματίζεται σάλτσα κοκτέιλ

Μετά από υπολογισμούς οι θερμίδες που δίνει η σάλτσα κοκτέιλ είναι στα 100 γρ. 620 θερμίδες.

Άρα να νιώσουμε λιγότερες ενοχές από τις διατροφικές μας αμαρτίες είναι προτιμότερο, να χρησιμοποιούμε σάλτσα κέτσαπ για να συνοδεύσουμε τις πατάτες ή να την περιχύνουμε πάνω από μια μακαρονάδα της στιγμής.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !