Μήπως είστε ντροπαλοί; Tα μυστικά για να το ξεπεράσετε

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Κάποιοι άνθρωποι είναι ντροπαλοί και αυτή η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους όταν γίνει υπερβολική, τότε δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε … αρκεί να προσπαθήσετε.

Αν και πάλι δυσκολευτείτε κάποιες συνεδρίες με ψυχολόγο, θα σας βοηθήσουν σίγουρα να το ξεπεράσετε.

Συνήθως ντροπαλοί είναι οι άνθρωποι, που στην παιδική τους ηλικία τους πέρασαν το μήνυμα, ότι ο κόσμος εκτός σπιτιού ήταν γεμάτος κινδύνους και εχθρούς. Επίσης η υποτίμηση από τους γονείς ή κυριαρχικά αδέλφια ή ακόμα και ανήσυχοι γονείς, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, ήταν η ρίζα του κακού…

Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλες αιτίες, που ένας έφηβος ή ένας νέος άνθρωπος είναι ντροπαλός. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί αυτή η αδυναμία, πριν φθάσουμε στην ώριμη ηλικία.

Η αλήθεια είναι ότι η στάση μας αυτή μπορεί να γίνει η αιτία προβλημάτων στην καριέρα μας και στην προσωπική μας ζωή.

Σωστή Προετοιμασία

Η σημαντικότερη συμβουλή από πλευράς μας είναι η σωστή προετοιμασία, είτε πρόκειται για τις εξετάσεις στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, είτε πρόκειται για επαγγελματικές συναντήσεις ή παρουσιάσεις… αργότερα.

Αν πρόκειται για προφορικές εξετάσεις, που τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για εσάς, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε και ψυχολογικά, κάνοντας κάποιες δοκιμές μπροστά σε καθρέφτη.

Η εμφάνισή σας με ρούχα σε χρώμα μπλε σκούρο, θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τις εντυπώσεις.

Προσπαθήστε να αποβάλετε το άγχος σας και το σίγουρο είναι ότι ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού από ειδικό, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε δυνατοί και να αποβάλλετε ένα σημαντικό φορτίο του άγχους σας.

Όταν είστε σωστά προετοιμασμένοι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε…

Αντιμετωπίστε κατάματα τους φόβους σας

Όταν φοβάστε κάτι δεν πρέπει να το αποφεύγετε επειδή φοβάστε ότι θα τροφοδοτήσετε αυτό σας τον φόβο.

Οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι αντιμετωπίζουμε το φόβο μας κοιτώντας τον στα μάτια…

Αν ντρέπεστε ή φοβάστε να εκτεθείτε στο πλήθος, το μεγαλύτερο λάθος που θα κάνετε είναι να απομονωθείτε και να κλειστείτε στο σπίτι.

Αντίθετα πρέπει να αρχίσετε να αποδέχεστε προσκλήσεις από φίλους και συναδέλφους για έξοδο για ποτό ή φαγητό. Μην φοβάστε την αναζήτηση νέων φίλων. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα νέο περιβάλλον γνωριμιών που θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα.

Δείτε το σαν ευκαιρία για να ξεπεράσετε τη συστολή σας και τους φόβους.

Μη δηλώνεις ντροπαλός…

Το σίγουρο είναι ότι η συστολή και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζουν την προσωπικότητά σας.

Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσετε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας, σαν ένα ντροπαλό άτομο. Αυτές οι δηλώσεις δεν θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την αντίληψη των άλλων για εσάς. Απλά υπονομεύετε την εικόνα σας και επικρίνετε τον εαυτό σας.

Αφήστε τους άλλους να δημιουργήσουν τη δική τους γνώμη, για την ταυτότητά σας.

Βέβαια η μετάβαση από ένα ντροπαλό άτομο, ίσως και φοβισμένο σε ένα άτομο με αυτοπεποίθηση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και επιμονή.

Βάλτε προτεραιότητες και αρχίστε κάθε μέρα κάνοντας ένα μικρό και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο βήμα, μιλώντας ακόμα και με αγνώστους.

Μην προσπαθείτε να ξεφύγετε από τη συζήτηση με τους συναδέλφους, πρέπει να μάθετε να εκφέρετε τη γνώμη σας.

Αποδεχθείτε τη συστολή σας αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωσή σας.

Μη φοβάστε ακόμα και όταν κοκκινίζετε ή τρέμουν και ιδρώνουν τα χέρια σας. Προχωρήστε… και όλα αυτά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

Εσείς μπορεί να τα μεγαλοποιείτε. Αποδεχθείτε τον εαυτό σας, με τις ιδιαιτερότητές του. Τι έγινε και αν κοκκινίσετε την ώρα της προφορικής εξέτασης ή μιας παρουσίασης αργότερα… τίποτα το σοβαρό, που θα μπορούσε να ανατρέψει μια κατάσταση.

Νομίζετε ότι οι άνθρωποι με περισσότερη αυτοπεποίθηση δεν κάνουν λάθη ή δεν αποτυγχάνουν;

Mην χάνετε χρόνο … προχωρήστε, απλά να είστε σωστά προετοιμασμένοι πάντα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !