Μπορεί μια προσωπικότητα να αλλάξει;

Tips

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας με τις όποιες ιδιαιτερότητές τους παραμένουν σχεδόν ίδιες για τους περισσότερους  ανθρώπους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Για κάποιους άλλους όμως υπάρχουν παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν βαθειά και αρνητικά τις περισσότερες φορές την προσωπικότητά τους.

Οι ψυχολόγοι πρεσβεύουν ότι η προσωπικότητα παραμένει αρκετά σταθερή, σε όλη τη διάρκεια της ζωής, αν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές ή ατυχίες στην προσωπική μας ζωή.

Οι αλλαγές που εμφανίζονται σε κάποια άτομα μπορεί να είναι εντυπωσιακές, ενώ σε άλλα άτομα υπάρχουν επηρεασμοί πρόσκαιροι, αλλά όχι κάτι τόσο εμφανές στην όλη προσωπικότητά τους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσωπικότητα παραμένει αρκετά σταθερή σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Για κάποιους όμως συμβαίνει να αλλάζει αρκετά. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα μας.

Eπιρροές από το περιβάλλον

Το παιδί σίγουρα δέχεται πολλές επιρροές από το περιβάλλον που μεγαλώνει. Ανεξάρτητα από το φύλο του υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν μια προσωπικότητα.

Εάν το παιδί μεγαλώσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που υπάρχει ηρεμία και αγάπη το σίγουρο είναι ότι θα έχει δυνατή προσωπικότητα, θα είναι πιο κοινωνικό άτομο, θα εμπιστεύεται τους ανθρώπους και θα είναι ελεύθερο συμπλεγμάτων.

Το αντίθετο συμβαίνει εάν ένα παιδί μεγαλώσει σε ένα ασταθές περιβάλλον. Ακόμα και σαν ενήλικας θα είναι αγχώδης, θα είναι εσωστρεφής, θα είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη και δεν θα έχει έντονη αυτοπεποίθηση.

Αν υπάρχει βία στο περιβάλλον, που μεγαλώνει τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Όταν όμως το άτομο είναι σε ηλικία, που η προσωπικότητα έχει διαμορφωθεί, τότε μόνον δυσάρεστα γεγονότα, καθοριστικά για εκείνον μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά του. Η απώλεια αγαπημένου προσώπου, η απόλυση, μια αρρώστια ή ακόμα και ένα διαζύγιο. Οι εμπειρίες αυτές μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τον χαρακτήρα του ατόμου.

Δραστηριότητες και χόμπι

Ο αθλητισμός και μάλιστα ο ομαδικός, καθώς και τα χόμπι συμβάλουν στην αλλαγή της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του Υπουργείου Υγείας του Καναδά, τα παιδιά που δεν έχουν αυτοπεποίθηση και είναι αγχώδη, μετά από ένα χρόνο άθλησης ή ενασχόλησης με αγαπημένα χόμπι και επαφή με φίλους επιτυγχάνουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να είναι λιγότερο αγχώδη σε επίπεδο του μέσου όρου των άλλων παιδιών.

Ταξίδια και φίλοι

Τα ταξίδια, οι έντονες αναμνήσεις και οι εμπειρίες που δημιουργούν, απαλύνουν βαθιά ψυχολογικά τραύματα, που προέρχονται από δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή κάποιου ατόμου και μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά του. Οι έντονες αναμνήσεις, οι χαρούμενες στιγμές, οι φίλοι είναι δώρα που ανακουφίζουν τον πόνο… της απώλειας.

Θέληση, δύναμη και επιμονή

Δύο χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της προσωπικότητάς μας … και στην αναθεώρηση των στρεβλώσεών της. Η δύναμη της θέληση και η επιμονή.

Ο Μ. Αλέξανδρος έλεγε «Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για εκείνον που θα προσπαθήσει». Άλλωστε όπως υποστήριζε ο Γάλλος συγγραφέας Γκυστάβ Φλωμπέρ «Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που μετά από μια απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα».  Μην αφήσετε αρνητικές σκέψεις να σας επηρεάσουν και μην σκέφτεστε το χθες … δείτε το αύριο. Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς, όπως έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Φ. Νίτσε.

Καθηγητές του Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανέδειξαν τη σημασία της δύναμης της θέλησης στην επιθυμία για αλλαγή του χαρακτήρα και διόρθωση τυχόν στρεβλώσεων.

Μην ξεχάσετε ποτέ ότι αυτοί που ήθελαν να βελτιωθούν και να αλλάξουν κάποια χαρακτηριστικά από την προσωπικότητά τους ήταν αυτοί που εξελίχθηκαν πολύ περισσότερο, από αυτούς που δήλωναν ικανοποιημένοι από τον χαρακτήρα τους.

Βέβαια υπάρχουν και όρια στην επιθυμία για αλλαγή… ένα άτομο που είναι εσωστρεφές, και επιθυμεί να αλλάξει μπορεί αργότερα να δημιουργήσει στρέβλωση στην προσωπικότητά του και να κινδυνεύσει να πάθει κατάθλιψη. Ευτυχώς είναι σπάνιο…

Αν  θα πρέπει να βελτιώσουμε το χαρακτήρα μας και να απαλείψουμε τις αδυναμίες της προσωπικότητάς μας αξίζει να το προσπαθήσουμε και θα τα καταφέρουμε. Όταν η θέληση είναι μεγάλη, η δυσκολία δεν μπορεί να είναι μεγάλη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η δύναμη δεν προέρχεται από τις φυσικές ικανότητες. Προέρχεται από την ακλόνητη θέληση… όπως έλεγε ο Γκάντι.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !